Verkoop nieuwe motorfietsen daalt 8,7 procent in Q1

Laatste update 06 april 2020 Leestijd: 3 min

Uit de cijfers van RAI Vereniging, BOVAG en RDC blijkt dat er in het eerste kwartaal van dit jaar 8,7 procent minder nieuwe motorfietsen zijn geregistreerd dan in dezelfde periode in 2019.

Hoewel corona - net als in elke bedrijfstak - ook in de motorbranche zijn sporen achter gaat laten, was het eerste kwartaal van 2020 qua verkoopaantallen wel nog beter dan de eerste drie maanden van 2018 en voorgaande jaren. Januari was met 961 nieuwe motoren zelfs de beste start van het jaar sinds 2009. De branche is echter sterk seizoensgebonden en in het voorjaar worden steevast de meeste tweewielers afgeleverd. Met inachtneming van de RIVM-richtlijnen zijn de motorbedrijven gewoon geopend voor verkoop, onderhoud en reparatie.

Marktleider

Yamaha registreerde in de eerste drie maanden van dit jaar met 720 stuks de meeste nieuwe motoren, goed voor een marktaandeel van ruim 19 procent. BMW en Kawasaki volgen met respectievelijk 590 en 571 registraties. Er werden tot en met maart 87 elektrische motorfietsen op kenteken gezet en dat is een ruime verdubbeling ten opzichte van de 40 exemplaren in het eerste kwartaal van 2019. In de provincies Friesland en Overijssel noteerde de motorverkoop een plus in verkoop van nieuwe motoren; de Friezen kochten in de maanden januari tot en met maart ruim 33 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar en in Overijssel was dat bijna 7 procent. In de overige provincies werden de afgelopen drie maanden minder motorfietsen geregistreerd dan een jaar eerder.

Occasions

Het aantal verkochte occasions door de vakhandel is over het eerste kwartaal met 11.103 nagenoeg stabiel ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar (11.324 stuks), maar ook hier was na topmaand januari (plus 23,5 procent) reeds in februari een daling waarneembaar (min 4,2 procent). In maart werden er bijna 12 procent minder tweedehands motorfietsen verkocht, waarbij tevens meespeelt dat de import van gebruikte voertuigen door de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) halverwege vorige maand werd stilgelegd. Geïmporteerde tweedehands motorfietsen vormen een belangrijk deel van de occasionverkoop door de vakhandel. BOVAG is met de RDW continu in gesprek over de importprocedures en de verwachting is dat de keuringen voor de motorfietsen spoedig worden hervat.

Download cijfers


Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring