Kamer wil effectievere aanpak tellerfraude

Laatste update 25 januari 2019 Leestijd: 3 min

'Neem maatregelen om tellerfraude effectiever aan te pakken dan nu het geval is.' Zo luidt de motie van de VVD die op 22 januari door de Tweede kamer werd aangenomen. Het kabinet krijgt nu tot mei de tijd om die maatregelen uit te werken. BOVAG en de Vereniging Aanpak Tellerfraude juichen deze stap van de Tweede Kamer toe en hebben een eigen wensenlijstje klaar.

Tellerfraude kost Nederland zo’n 160 miljoen euro per jaar. Deze vorm van fraude treft consumenten in de portemonnee, maar ook de professionele handel ondervindt veel last en schade van deze vorm van fraude. Dit schreef de Vereniging Aanpak Tellerfraude – waarin BOVAG, RAI Vereniging, VNA en ANWB zitten – in een brief aan de VVD. Naar aanleiding van deze brief werd het onderwerp dinsdag in de Kamer besproken.

Meer capaciteit

Om tellerfraude harder aan te pakken, is in 2014 een speciaal artikel toegevoegd aan de Wegenverkeerswet (artikel 70M), dat tellerfraude als een misdrijf bestempelt. Tot nu zijn er echter nog maar enkele zaken berecht die onder het artikel 70M vallen. In de praktijk geeft de politie aan niet uit de voeten te kunnen met het artikel. Daarom hebben BOVAG en VAT meerdere verbetervoorstellen op hun wensenlijstje staan, die ze in Den Haag onder de aandacht brengen. “Om te beginnen zou er meer capaciteit moeten worden vrijgemaakt om door te kunnen pakken op tellerfraude”, stelt Martin Huisman namens VAT. “Er liggen dossiers inclusief namen en adressen van terugdraaiers klaar, maar er moet actie ondernomen worden.” Verder zou de politie meer bevoegdheden kunnen krijgen als je artikel 70M koppelt aan artikel 69 van het Wetboek van Strafrecht – een juridische discussie, maar nu kan de politie eigenlijk alleen ingrijpen bij heterdaad en dat is bij tellerfraude heel moeilijk. De koppeling maakt daar een einde aan.”

Tellerstand op vrijwaringsbewijs

Maar ook zou je volgens Huisman heel eenvoudig de tellerstand op het vrijwaringsbewijs kunnen opnemen. “Het lijkt iets kleins, maar dat maakt het moeilijker om ongezien een teller terug te draaien. Als het tóch gebeurt, is het makkelijker om aan te tonen wie op het moment van terugdraaien eigenaar van de auto was”, zegt Huisman.
 
BOVAG steunt de aanpak van tellerfraude, omdat het terugdraaien van tellers een gelijk speelveld aantast en het niet goed is voor het imago van de branche, waarin juist transparantie en betrouwbaarheid voorop moeten staan.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring