RODI Fiets 2018: technische opleidingen en bereikbaarheid fabrikanten zijn grootste uitdagingen

Laatste update 28 september 2018 Leestijd: 3 min

In het Relatie Onderzoek Dealer Importeur 2018 is duidelijk een negatieve trend te zien als het gaat om technische opleidingen en de bereikbaarheid van de fabrikant/importeur. Van een ruime voldoende drie jaar geleden is de gemiddelde score naar een krappe voldoende (6,1) gedaald. In het jaarlijkse RODI Fiets beoordelen fietsbedrijven de samenwerking met hun fabrikant(en). Twintig procent van alle dealervestigingen heeft dit jaar deelgenomen aan het onderzoek.

Dealers beoordelen de elf grootste fietsfabrikanten dit jaar met een algemeen gemiddeld rapportcijfer van een 6,9, net zoals in 2017 en 2015. Giant behoudt de koppositie met een score van 7,7. Qwic is dit jaar voor het eerst opgenomen in RODI, zij scoren opvallend hoog met een 7,5. Daarmee deelt dit merk de tweede plaats met Koga, Trek en Cortina. Cube gaat flink achteruit, zij moeten de 7,8 van vorig jaar inruilen voor 7,1 dit jaar (- 0,7).

Grootste vooruitgang

Het merk dat dit jaar de grootste vooruitgang laat zien is Gazelle. Het gemiddelde rapportcijfer is afgelopen jaar gestegen van een 6,3 naar een 6,7 (+ 0,4). Met name de transparantie van de marge- en bonusstructuur en de afhandelingssnelheid van garantieclaims zijn verbeterd. Mede door de oprichting van de Gazelle Dealervereniging vorig jaar is te zien dat de overlegstructuur en samenwerking tussen Gazelle en de dealers is verbeterd.

Bemoediging

De meest bemoedigende ontwikkeling van afgelopen jaar is ‘keuzes fabrikant ten aanzien van het aanstellen van webshops als dealer’  (+ 1,1). Net als de ‘winstmogelijkheden op lange termijn’ en ‘administratieve verwerking van de bonussen’ (+ 0,6). Deze zaken scoren niet of nauwelijks voldoende, maar stijgen wel fors. Ook is er een iets hogere tevredenheid over de inhoud van dealercontracten en overeenkomsten (+ 0,2). Dit is en blijft een belangrijk aandachtspunt in het streven naar een gezonder en eerlijker speelveld voor fietsdealers. BOVAG en de dealerverenigingen gaan met de merken in gesprek om de lijst aandachtspunten uit het Dealeradviesboek te bespreken. 

Dealeradviesboek

De uitgebreide resultaten van RODI zijn terug te lezen in het Dealeradviesboek. Daarnaast hebben de juristen van BOVAG de voorwaarden en contracten van de grootste  fietsleveranciers en -fabrikanten doorgelicht. Gaat u binnenkort om tafel met uw fabrikant? Neem dan dit Dealeradviesboek mee naar het gesprek, zodat u beslagen ten ijs komt. Download het dealeradviesboek hieronder (exclusief voor leden).

Meer weten? Wees erbij op 29 november

Op donderdag 29 november is er in het BOVAGhuis in Bunnik een ledenbijeenkomst speciaal voor BOVAG-fietsbedrijven. Tijdens deze bijeenkomst bespreken we actuele dossiers en komt de samenwerking tussen dealer en fabrikanten ook aan bod. Daarnaast sluiten we graag samen het seizoen af met een heerlijke barbecue, waarbij er genoeg tijd is om bij te praten met collega’s. Ga naar mijn.bovag.nl/ledenbijeenkomstfiets om u direct aan te melden.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring