Wetswijziging WRM: waar staan we nu?

Laatste update 05 oktober 2018 Leestijd: 4 min

De Tweede Kamer behandelde vorige week het wetswijzigingsvoorstel voor de Wet Rijonderricht Motorvoertuigen (WRM). BOVAG zet de feiten over dit onderwerp voor u op een rij.

Met steun van BOVAG, CBR, IBKI, FAM en VRB heeft minister Cora van Nieuwenhuizen op donderdag 27 september het nieuwe wetsvoorstel WRM ingebracht bij de Tweede Kamer. Dit was een eerste belangrijke stap op weg naar een duidelijke, verdere professionalisering van de rijscholenbranche. Enkele belangrijke voorstellen voor de wetswijziging:
  • Een verplichte Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) voor alle rijinstructeurs (dit is in de BOVAG-lidmaatschapseisen al verplicht).
  • Aanpassing van de praktijkbegeleiding: één in plaats van twee praktijkbegeleidingen voor het behoud van de WRM-bevoegdheid.
  • Termijnverlenging sanctie: een herintrederstraject met een termijn van acht weken in plaats van zeven dagen voor het behoud van de WRM-bevoegdheid (binnen de bekende termijn van vijf jaar).
  • Een aanvullende toezichtstaak voor de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) om met name het risico op fraude met WRM-certificaten te verkleinen. 
Het debat verliep positief: de minister en de Tweede Kamer zien absoluut de noodzaak voor stappen in de rijschoolsector en zitten op een lijn dat de voorstellen voor de wetswijziging een eerste goede stap zouden zijn.

Wat zijn verdere kortetermijnmaatregelen?

De minister gaf tijdens het debat aan ook in gesprek te zijn met de sector (CBR, IBKI en de brancheverenigingen) over maatregelen voor de middellange en lange termijn. Ook zitten de volgende kortetermijnmaatregelen al in het vat:
  • Een goed doorzoekbaar register voor rijinstructeurs, met daaraan gekoppeld extra voorlichting voor leerlingen door het CBR.
  • Praktische bijscholing voor rijinstructeurs met een leerling zonder rijbewijs.
  • Voor de eindtoets bij het examen wijst IBKI voortaan zelf aan welk lesonderwerp getoetst wordt.
  • De CBR-campagne om leerlingen te informeren wordt geïntensiveerd.
  • Vermoedens van fraude moeten sneller kunnen worden doorgegeven aan ILT.
De minister gaf aan deze maatregelen in goed overleg met de sector de komende twaalf maanden te willen doorvoeren. Aanpassing van de wet is voor deze maatregelen niet nodig.  

Waarom is de wetswijziging WRM niet aangenomen?

De wetswijziging WRM is 27 september niet aangenomen de Tweede Kamer. Tijdens het debat werd namelijk duidelijk dat er weerstand was tegen de sanctie in de huidige vorm. Ondanks dat er in het voorstel al aanpassingen meegenomen waren - zoals de genoemde termijnverlenging van zeven dagen naar acht weken - waren er diverse politieke partijen die van de sanctie af wilden. Dat zag de minister niet zitten en dus werd er besloten om het debat na de herfstvakantie verder te voeren. Alle partijen kunnen opnieuw naar de sanctie kijken en hiervoor een nieuw voorstel indienen.

Hoe nu verder?

BOVAG lobbyt de komende weken samen met de andere brancheverenigingen FAM en VRB voor een goede invulling van de sanctie.

Frank Hoornenborg, voorzitter BOVAG Rijscholen: "De sanctie is slechts één onderdeel van de zo belangrijke maatregelen om onze leden te ondersteunen op weg naar een professionele sector met een eerlijk ondernemersklimaat en een gezond verdienmodel. Natuurlijk waren we teleurgesteld dat er vertraging is, maar als de gesprekken die we nu voeren met alle partijen leiden tot een sterkere WRM-wetgeving dan is dat natuurlijk in het belang van onze leden. We laten de komende weken duidelijk onze stem laten horen en hebben er vertrouwen in dat we tot een goed resultaat komen met elkaar."

Als het voorstel voor de wetswijziging na de herfstvakantie wordt aangenomen, gaat de nieuwe WRM op z’n vroegst 1 juli 2019 in.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring