Brief BOVAG schrappen teruggave lng-accijns leidt tot Kamervragen

Laatste update 29 november 2018 Leestijd: 2 min

BOVAG heeft samen met RAI Vereniging een brief gestuurd naar de Tweede Kamer. De Brancheverenigingen vragen de parlementariërs hierin om de voorgenomen afschaffing van de succesvolle lng-accijnsteruggaafregeling voor transportbedrijven per 1 januari 2019 te blokkeren. Die brief heeft nu geleid tot een serie kritische Kamervragen en een Kamerdebat op 13 februari 2019.

De accijnsteruggaafregeling is in 2014 ingevoerd om lng (vloeibaar aardgas) te stimuleren, als schone en zuinige brandstof voor stillere trucks. “Het nu stopzetten van de lng-accijnscompensatie kan tot gevolg hebben dat de ontwikkeling van lng in Nederland stopt en dat een van de belangrijkste opties om daadwerkelijk de CO2-uitstoot in de transportsector te verminderen, abrupt verdwijnt”, schreven BOVAG en RAI Vereniging aan de Kamerleden. Daarop stelden de fracties van VVD, D66, PvdA, SGP en CDA kritische vragen waarbij het onder meer gaat over rechtszekerheid voor ondernemers en kapitaalvernietiging. 
 
BOVAG is blij met de kritische vragen en het debat. Helaas is dat debat pas op 13 februari, zodat de afschaffing per 1 januari 2019 waarschijnlijk doorgang vindt. Niettemin bieden de vragen en het debat voldoende hoop op een doorstart van de regeling of een andere oplossing. En dat is belangrijk want nu definitief stoppen met de lng-accijnscompensatie zal veel ondernemers weerhouden duurzaam te investeren omdat ondernemers niet kunnen rekenen op bestendigheid van overheidsbeleid, die zo belangrijk is bij dit soort investeringen.

Brief BOVAG en RAI Vereniging aan de Tweede Kamer

> Kritische Kamervragen aan staatssecretaris over de accijnsteruggave

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring