Wetsvoorstel extra geboorteverlof voor partners gepresenteerd

Laatste update 03 juli 2018 Leestijd: 4 min

Geen twee maar maximaal vijf dagen geboorteverlof voor partners. In het regeerakkoord is opgenomen dat partners meer vrije dagen krijgen na de geboorte van hun kind. Minister Koolmees (ministerie SZW) werkte de afspraak uit tot een wetsvoorstel en presenteerde dat onlangs aan de Tweede Kamer. 

Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) diende het Wetsvoorstel Invoering Extra Geboorteverlof (WIEG) half juni in bij de Tweede Kamer. Met deze wet verruimt de overheid de verlofperiode van de partner na de geboorte van een kind. 

Eén week verlof

Het wetsontwerp houdt in dat partners vanaf 1 januari 2019 recht hebben op doorbetaald geboorteverlof van eenmaal de wekelijkse arbeidsduur. Werkt iemand fulltime, dan krijgt hij vijf dagen, iemand die 24 uur werkt per week, krijgt er drie. Medewerkers kunnen het geboorteverlof direct opnemen, maar dat kan bijvoorbeeld ook als de kraamzorg vertrokken is. Voorwaarde is dat ze het geboorteverlof binnen de eerste vier weken na de bevalling opnemen. Bij tweelingen heeft de partner ook recht op maximaal één week verlof. Komt het kind dood ter wereld of overlijdt het snel na de bevalling, dan behoudt de medewerker het recht op verlof.

Een medewerker is partner als hij de echtgenoot of geregistreerd partner is van de moeder. Ook iemand die ongehuwd met de moeder samenwoont of het kind heeft erkend is partner en heeft recht op geboorteverlof.

Aanvullend verlof

In de plannen van het ministerie van SZW staat ook dat de partners vanaf 1 juli 2020 recht hebben op aanvullend geboorteverlof van vijfmaal de wekelijkse arbeidsduur. Dit verlof moet binnen zes maanden na de geboorte van het kind zijn opgenomen. Tijdens deze periode krijgen partners een UWV-uitkering ter hoogte van 70% van het laatstverdiende loon. Medewerkers moeten deze uitkering via de werkgever aanvragen. Alleen als er sprake is van een zwaarwegend bedrijfs- of dienstbelang kan de werkgever in overleg met de medewerker de manier waarop de medewerker het verlof in wil vullen, wijzigen. Dit moet minimaal twee weken voorafgaand aan de ingang van dit verlof schriftelijk onderbouwd kenbaar gemaakt zijn.  

Adoptie en pleegzorg

Naast het extra geboorteverlof en de mogelijkheid tot aanvullend verlof wordt het adoptie- en pleegzorgverlof verlengd. Beiden zijn nu nog vier weken en dat worden er zes. Deze aanpassingen gaan ook op 1 januari 2019 in.   

Waar moet ik rekening mee houden? 

Het wetsvoorstel regelt alleen het geboorteverlof van de partner. Daarnaast blijven deze regelingen van kracht:
  • In de cao staat dat de werknemer op de dag van de bevalling recht heeft op 100% doorbetaling van het loon, als die plaatsvindt op zijn normale werkdag. Dit bevallingsverlof blijft gewoon gelden. 
  • Ook de tijd die de medewerker nodig heeft om aangifte te doen van de geboorte van het kind, blijft geldig. Hiermee voldoet de ouder aan een wettelijke verplichting.
  • Het onbetaalde ouderschapsverlof dat werknemers op grond van de wet kunnen opnemen tot aan de achtste verjaardag van het kind, blijft intact. 
Het huidige recht van drie dagen onbetaald ouderschapsverlof dat partners kunnen opnemen in de eerste vier weken na thuiskomst van het kind vervalt als de WIEG er komt.  

Het is een voorstel, wanneer is het definitief? 

Het wetsvoorstel is nu in behandeling bij de Tweede Kamer. Neemt de Kamer het voorstel aan, dan gaat het naar de Eerste Kamer, die mag aannemen of verwerpen. Hebben beide Kamers het wetsvoorstel aangenomen, dan ondertekenen de Koning en de verantwoordelijke minister de wettekst. Na publicatie in het Staatsblad, gaat de wet in. De verwachting is dat het eerste deel van deze wet ingaat op 1 januari 2019.
 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring