Hoe zit het nu met de VAR, de wet DBA en het werken met zzp’ers? 

Laatste update 03 juli 2018 Leestijd: 2 min

De VAR bestaat niet meer en het kabinet gaat de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) die ervoor in de plaats kwam vervangen voor nieuwe wetgeving. Tot die tijd geldt de wet DBA wel, maar handhaaft de belastingdienst alleen bij kwaadwillenden die bewust de regels niet naleven. Verdere inspectie is opgeschort tot januari 2020, als de nieuwe nog te maken wet in moet gaan. 

In het regeerakkoord staat dat het kabinet met een nieuwe zzp-wet komt. Het streeft hierbij naar 1 januari 2020 als ingangsdatum. Tot die tijd geldt de wet DBA, maar de handhaving ervan is opgeschort. Opdrachtgevers en -nemers krijgen geen boetes of naheffingen als achteraf blijkt dat er sprake was van een dienstbetrekking. Behalve als er sprake is van kwaadwillenden.  

Vastleggen 

Ook al handhaaft de overheid niet intensief, BOVAG adviseert wel om afspraken met zzp’ers zorgvuldig vast te leggen. Het voorkomt discussie achteraf met de zelfstandige over wat er wel en niet afgesproken is over het werk. En het voorkomt boetes als de belastingdienst wel controleert. 

Handhaving 

Voor de handhaving van kwaadwillenden heeft de Belastingdienst sinds 1 juli 2018 meer mogelijkheden. De fiscus richt zich niet langer alleen op de ernstige gevallen, maar ook op anderen. Er zijn drie criteria benoemd en als de dienst ze alle drie kan bewijzen, dan handhaaft ze wel en kunnen er boetes vallen: 
  1. Als er sprake is van een (fictieve) dienstbetrekking; 
  2. Als er sprake is van evidente schijnzelfstandigheid; 
  3. Als er sprake is van opzettelijke schijnzelfstandigheid.  

Vragen 

Voor vragen, bijvoorbeeld over hoe je de afspraken met zzp'ers goed vastlegt, kunnen BOVAG-leden contact opnemen met BOVAG Ledenadvies. Telefonisch bereikbaar via 030 6595 300 of online via mijnBOVAG.  

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring