Veel extra kentekenregistraties van scooters en speed-pedelecs in december door nieuwe regelgeving

Laatste update 17 januari 2018 Leestijd: 3 min

Onder invloed van wijzigingen en onduidelijkheden in regelgeving per 1 januari voor scooters en voor snelle e-bikes (‘speed-pedelecs’, die wettelijk een bromfiets zijn) zijn er afgelopen december 5,5 keer zoveel brom- en snorfietsen geregistreerd als in dezelfde maand in 2016, zo blijkt uit cijfers van databureau RDC die door BOVAG zijn geanalyseerd. Een groot deel van de 17.623 nieuwe brom- en snorfietsen in december is door de tweewielerbranche zelf geregistreerd om te voorkomen dat voorraden na de jaarwisseling onverkoopbaar zouden worden.

Vlak voor Kerst draaide het kabinet een eerder besluit van voormalig staatssecretaris Dijksma terug, waardoor er alsnog een restantvoorraadregeling voor brom- en snorfietsen met oudere motortechniek kwam. Een groot deel van de voertuigen met een viertaktmotor die voldoet aan Euro2- en Euro3-normen mag nu alsnog na 1 januari 2018 als ‘nieuw’ worden verkocht, terwijl Dijksma dit wilde verbieden, in tegenstelling tot regelingen in andere Europese landen. Vele ondernemers in de scooterbranche waren daarom al massaal aan het registreren geslagen. Er wordt momenteel overlegd met de RDW of deze registraties ongedaan kunnen worden gemaakt, aangezien al deze voertuigen nu automatisch als ‘gebruikt’ c.q. tweedehands te boek staan. 

Speed-pedelecs

In december 2017 werden 12.367 nieuwe snorfietsen geregistreerd, tegen 1.985 in de laatste maand van het jaar ervoor. Daarnaast noteerde de branche een forse plus voor wat betreft nieuwe bromfietsen, waartoe tegenwoordig ook de speed-pedelecs behoren. Het aantal geregistreerde brommers lag op 5.256; ruim 4 keer meer dan de 1.226 die in december 2016 werden geregistreerd. De nieuwe regels voor speed-pedelecs schrijven voor dat alle exemplaren die na 1 januari 2018 worden verkocht, moeten zijn voorzien van onder andere een remlicht en een claxon. Vandaar dat afgelopen maand maar liefst 1.533 speed-pedelecs die nog niet hiermee zijn uitgerust, alvast van een kenteken werden voorzien, terwijl dat er een jaar eerder slechts 222 waren. 

Jaarcijfers

Over heel 2017 werden in Nederland 62.097 nieuwe snorfietsen geregistreerd en dat is 32 procent meer dan het jaar ervoor, toen 47.054 registraties werden geteld. Daarnaast noteerde de branche 24.837 nieuwe bromfietsen, tegen 20.881 in 2016, oftewel een plus van 18,9 procent. Tot de categorie bromfietsen behoren ook 4.817 geregistreerde speed-pedelecs in 2017 en dat waren er bijna een derde meer dan de 3.628 een jaar eerder. Indien er in samenspraak met de RDW een oplossing komt die voorziet in het terugdraaien van registraties van brom- en snorfietsen naar aanleiding van de het last-minute kabinetsbesluit, zullen de cijfers waarschijnlijk nog aangepast worden. Voor speed-pedelecs zullen geen wijzigingen in de aantallen worden doorgevoerd.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring