Zijn alle merken en modellen van WLTP-auto's per 1 september gewoon leverbaar?

Laatste update 31 augustus 2018 Leestijd: 2 min

Daar lijkt het niet op. BOVAG heeft de gegevens per medio augustus ingezien, en uit dat overzicht blijkt dat op dat moment slechts één merk al zijn modellen en uitvoeringen in de WLTP-versie in de prijslijst had staan. Voor de meeste overige merken, modellen en uitvoeringen is de hoop en de verwachting dat deze wel snel na 1 september beschikbaar komen. Anders kunnen auto’s immers niet besteld worden.

Dat zo vlak voor de ingangsdatum van 1 september 2018 zo veel merken nog lang niet al hun nieuwe prijslijsten hebben gepubliceerd, heeft twee mogelijke oorzaken. De eerste is van strategische aard: men wil de concurrent geen inzicht geven in hoeveel de CO2 van een bepaald model en uitvoering op papier omhoog of omlaag gaat, wat de BPM-gevolgen daarvan zijn en hoe de fabrikant/importeur daar eventueel met aanpassing van de netto prijs op reageert.

De tweede verklaring is praktisch van aard: in de afgelopen maanden moesten alle merken, modellen en uitvoeringen (opnieuw) een Europese laboratoriumtest ondergaan, dit keer dus met de WLTP-cyclus. De testcentra zaten hierdoor vol, en er zijn lange wachtlijsten ontstaan. Volgens onze bronnen moet er ook na 1 september nog volop WLTP worden getest in alle testcentra om uiteindelijk voor de gehele productie de benodigde WLTP typegoedkeuringen te krijgen.  

BOVAG zal komende maanden regelmatig cijfers publiceren over de beschikbaarheid en CO2-uitstoot van WLTP-auto's.

Lees alles over de WLTP in het dossier


 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring