Welke auto’s kan ik na 1 september 2018 nieuw verkopen?

Laatste update 31 augustus 2018 Leestijd: 2 min

Vanaf 1 september 2018 geldt als hoofdregel dat alleen nog nieuwe personenauto’s die een WLTP Europese typegoedkeuring hebben voor het eerst te naam mogen worden gesteld. U kunt dit controleren op het certificaat van overeenstemming (CVO) dat bij het voertuig zit. Bij WLTP-auto’s staat daar namelijk een dubbele CO2-uitstoot opgegeven: voor zowel NEDC als WLTP.

NEDC-auto’s in restantvoorraadregeling

Daarnaast mogen nog een jaar lang, tot 1 september 2019, nieuwe NEDC-auto’s worden gekentekend en tenaamgesteld die door de importeur vóór 1 juni 2018 bij de RDW zijn aangemeld voor de restantvoorraadregeling. Dit was mogelijk voor auto’s die vóór 1 juni waren geproduceerd en op EU-grondgebied stonden.

NEDC-auto’s buiten restantvoorraadregeling

Mogelijk heeft u een of meerdere nieuwe voorraadauto’s die níet zijn aangemeld voor de restantvoorraadregeling, bijvoorbeeld omdat productiedatum na 1 juni 2018 ligt. Deze auto’s móeten vóór 1 september 2018 (vandaag dus) worden tenaamgesteld (kentekenaanvraag deel 1B). Dat mag uiteraard ook op naam van uw eigen bedrijf. Alleen een blanco kentekenaanvraag (deel 1A) is niet toereikend. Let op: nieuwe NEDC-personenauto’s die níet voor 1 september 2018 zijn tenaamgesteld, kunnen in de EU geen kenteken meer krijgen. Ook niet door ze bij de RDW aan te bieden voor een individuele typegoedkeuring. In het verleden was zo’n constructie nog mogelijk, maar de RDW heeft hier afgelopen maanden de spelregels voor aangescherpt. De enige manier om deze auto’s nog te kunnen verkopen, is door ze te exporteren naar buiten de EU.

Bestelauto’s

Voor lichte bestelauto’s (categorie N1.i, zeg maar de koeriersdienst-bestellers) geldt hetzelfde als wat hierboven voor personenauto’s is beschreven. Grotere bestelbussen (categorieën N1.ii en N1.iii) lopen een jaar achter. Dat wil zeggen dat nieuw geïntroduceerde modellen vanaf 1 september 2018 WLTP-typegoedgekeurd moeten zijn, en de gehele productie pas per 1 september 2019.

Lees alles over de WLTP in het dossier


 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring