Hefbruggen: voorlopige goedkeuring bij 15 cm obstakel-valbeveiliging

Laatste update 01 september 2017 Leestijd: 3 min

Hefbruggen met een obstakel-valbeveiliging die binnen 15 cm ingrijpt, dienen vóór 31 december 2017 te worden aangepast naar een beveiliging van 10 cm. Over deze Europese veiligheidsnorm is echter al lange tijd discussie in Nederland, en daarom gaat het Liftinstituut onderzoek doen. Totdat er duidelijkheid is, kunnen bedrijven met zo’n hefbrug een tijdelijke goedkeuring vragen. Dat heeft BOVAG met RAI Vereniging afgesproken.

Een hefbrug moet voldoen aan technische normen die vastgelegd zijn in de NEN EN1493-2010. In deze Europese norm staat onder meer dat de beveiliging moet ingrijpen binnen maximaal 10 cm. Bij een aantal oudere hefbruggen grijpt deze valbeveiliging echter pas in binnen 15 cm. Het gaat hierbij om oude bruggen van het merk FOG type 493 en type 495 en de Koni 4040 met een handmatig daalventiel. 
 
Jan Bessembinders, milieu- en veiligheidsspecialist bij BOVAG: “Dit verschil van 5 cm is al jaren een bron van onduidelijkheid en discussie, want is zo’n 15 cm-brug nou écht onveilig en moet je hem dus modificeren – of zelfs laten vervangen? De Europese norm zegt van wel. Maar de keurende instanties gaan er in de praktijk ook verschillend mee om: de ene keurt bij 15 cm goed, de andere keurt het af. BOVAG zoekt met RAI Vereniging Keurmerk Hefbruggen naar duidelijkheid, want wij willen niet dat onze leden een nieuwe brug moeten aanschaffen als dat eigenlijk niet nodig blijkt.”

Tijdelijke goedkeuring

RAI Vereniging heeft het onafhankelijke Liftinstituut gevraagd om de situatie onder de loep te nemen. Dat gebeurt in samenspraak met leveranciers als Autec-VLT, Stokvis en ook met BOVAG. Totdat er duidelijkheid is over veiligheid en aansprakelijkheid, kunnen bedrijven met een hefbrug met een obstakel-valbeveiliging van 15 cm zélf om een tijdelijke goedkeuring vragen bij hun keurende instantie.

Overgangsregime

BOVAG en RAI Vereniging hopen met deze aanpak rust in de markt te scheppen en nemen de tijd om een goed antwoord op de veiligheidsvraag te formuleren. Als blijkt dat de branche afspreekt dat de valbeveiliging van 15 cm onveilig is, dan zullen de oudere bruggen alsnog vervangen of aangepast moeten worden. In dat geval zal BOVAG een goed overgangsregime afspreken en zijn leden daarover informeren.




 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring