Adverteren zonder btw in publieksadvertenties: mag dat?

Laatste update 28 juni 2018 Leestijd: 2 min

BOVAG krijgt regelmatig vragen over wanneer je inclusief en exclusief btw mag adverteren. In advertenties van voertuigen die ook gekocht kunnen worden door particulieren, moeten altijd geadverteerd worden met een prijs inclusief btw. Bijvoorbeeld op occasionportals en op uw eigen site.

Dit geldt zelfs wanneer het een voertuig betreft dat in de praktijk voornamelijk verkocht wordt aan zakelijke klanten. Het aanbieden van producten aan consumenten zonder het vermelden van de btw is namelijk verboden op grond van de Wet Oneerlijke Handelspraktijken. Voertuigen die uitsluitend door zakelijke kopers worden aangeschaft, denk aan bedrijfswagens en grijs-kentekenauto’s (tot vijf jaar oud), mogen dus wél zonder btw worden geadverteerd.

Voorbeeld

Heeft u een Mitsubishi Outlander hybride met een aantrekkelijk bijtellingstarief en wilt u deze aanbieden aan een zakelijke rijder, maar is deze auto ook voor particulieren te koop, dan dient deze auto inclusief btw geadverteerd te worden. Daarnaast mag u uiteraard ook de prijs exclusief btw vermelden in bijvoorbeeld het opmerkingenveld.

Boete ACM

Op Consuwijzer, het overheidsloket van toezichthouder ACM, kunnen consumenten melden wanneer bedrijven zich niet aan de regels houden. De ACM heeft wettelijke middelen om in te grijpen en kan boetes opleggen tot wel 450.000 euro.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring