Plan tankstations Zuid-Holland zorgt voor oneerlijk speelveld

Laatste update 19 juli 2017 Leestijd: 0 min

De plannen van de provincie Zuid-Holland om vergunningen van tankstations gelegen aan provinciale wegen om te zetten naar huurcontracten en die periodiek te veilen, zorgt volgens BOVAG voor een oneerlijk speelveld. Tankstations op steenworp afstand van een N-weg hebben immers niet met deze nieuwe prijsopdrijvende regelgeving te maken.

Door de looptijd van slechts vijftien jaar wordt het voor ondernemers bovendien moeilijk om grote investeringen in bijvoorbeeld vulpunten voor alternatieve brandstof te doen. 

De provincie is van plan om vergunningen om te zetten in huurrechten die iedere vijftien jaar onder de hamer gaan. De provincie stelt dat de precariorechten die tankstations nu betalen verre van marktconform zijn en willen dat middels dit nieuwe systeem rechtzetten. BOVAG verwacht dat de kosten per locatie ten in vijf jaar verdubbelen opzichte van de huidige precariorechten. Ondernemers die het eerste jaar akkoord gaan met de nieuwe regels krijgen overigens 50 procent korting hierop.

Lappendeken

Zuid-Holland is niet de eerste decentrale overheid die vergunningen van tankstations middels een veilingsysteem wil regelen. Eerder gebeurde dit al in de gemeente Rotterdam. BOVAG is tegen een lappendeken van regels per gemeente of provincie en ziet liever een landelijk systeem waardoor er een eerlijk speelveld ontstaat.

BOVAG is, net als de rest van de branche, compleet verrast door deze plannen en beraadt zich op verdere stappen richting politiek en overheid.

Ondersteuning

BOVAG-leden die geraakt worden door de plannen van de provincie Zuid-Holland kan rekenenen op individuele ondersteuning en advies van BOVAG. Zij kunnen zich melden bij BOVAG Ledenadvies via (030) 659 53 00.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring