Politieke partijen staan open voor differentiatie van display-ban bij tabak

Laatste update 19 juli 2017 Leestijd: 0 min

Staatssecretaris Van Rijn heeft gisteren tijdens het Tweede Kamerdebat over de Tabaks- en rookwarenwet aangegeven onderzoek te doen naar de mogelijkheid van differentiatie op het verbod van het uitstallen van tabaksproducten en aanverwante producten bij verkooppunten.

BOVAG heeft met de gehele petrolbranche bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en de Tweede Kamerleden veelvuldig nadrukkelijk erop gewezen dat tankstations, ten opzichte van supermarkten, een ander klantenprofiel hebben en het economische belang van tabak voor de omzet groter is. Het lijkt er nu dus op dat de Staatssecretaris oor heeft voor de bezwaren van de branche. 

18-plus

Dat de display-ban voor tabak in Nederland er definitief gaat komen is een kwestie van tijd, wetgeving wordt momenteel voorbereid. Het doel van de ban is om tabak onder jongeren te ontmoedigen. Naast het omzetdeel dat afkomstig is van de verkoop van tabak bij tankstations, is uit onderzoek van de petrolbranche gebleken dat zij voornamelijk worden bezocht door 18-plussers. Volgens BOVAG is er dan ook geen sprake van een gelijk speelveld tussen alle tabaksverkooppunten, daar zijn de politieke partijen zich ook van bewust. Daarom pleit BOVAG voor differentiatie voor de petrolbranche.  BOVAG zal gedurende het onderzoek en de verdere totstandkoming van de wetgeving nauw met de rest van de branche en het ministerie van VWS en de Tweede Kamerleden in gesprek blijven.  

Naleving 

BOVAG strijdt ook voor ontmoediging van jeugdroken en is daarom partner van de Taskforce Naleving Leeftijdsgrens Tabak (TNLT). De tankstationbranche heeft al enorme stappen gemaakt in naleving van de leeftijdsgrens. Waar begin 2016 nog een nalevingspercentage van 17% werd gehaald is dat al gestegen naar ruim 70% eind 2016. Het ministerie complimenteerde de branche hiervoor.  

Wave 6 

Ook in 2017 gaat TLNT door met controleren van de naleving van de regels rondom de vergewisplicht als de leeftijdsgrens. Deze nieuwe wave is 16 januari van start gegaan. Ondernemers ontvangen net als bij vorige waves snel een terugkoppeling van OOTW of de controle op de leeftijdsgrens goed is nageleefd. In die terugkoppeling zien ondernemers het exacte tijdstip van de controle waardoor ze individuele medewerkers kunnen aanspreken op het wel of niet naleven. Er zijn in januari nieuwe stoplichtstickers verspreid. Daarop kunnen medewerkers eenvoudig zien of ze een jongere tabak mogen verkopen of niet.  
 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring