Accijns-teruggave België dupeert Nederlandse tankstations

Laatste update 19 juli 2017 Leestijd: 0 min

BOVAG heeft deze week bij minister Dijsselbloem van Financiën aangekaart dat het gelijke speelveld voor tankstationhouders in Europa wordt verstoord door de Belgische accijnsteruggave-regeling. Dat gaat ten koste van de omzet van Nederlandse tankstations. BOVAG wil dat de minister met een oplossing komt.

Grootgebruikers van diesel kunnen dankzij de Belgische accijnsteruggave-regeling de Belgische accijns op dieselkosten terugvorderen. Transporteurs, zowel Nederlandse als buitenlandse, maken volop gebruik van deze regeling. De lucratieve steun van de Belgische staat aan de tankstationhouders aldaar heeft grote consequenties voor Nederlandse tankstations. Zij zien het aantal getankte dieselliters structureel afnemen sinds 2014.

Vanaf 2014 heeft België de teruggaaf verhoogd van 7 cent per liter naar inmiddels 16 cent en dat stijgt dit jaar verder naar 18 cent. Dus met geen mogelijkheid gaan – internationale - transporteurs nog structureel in Nederland tanken. Administratiekantoren hebben er inmiddels een verdienmodel van gemaakt.

Om tafel

BOVAG wil graag spoedig met de minister om tafel om dit probleem te bespreken en samen naar oplossingen te zoeken. Enerzijds zou je het ongelijke speelveld kunnen opheffen door dit soort steun via Europa te verbieden. Een andere oplossing is om als Nederland een vergelijkbare teruggaveregeling op te tuigen.
 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring