BOVAG twijfelt of keuringsplicht voor bedrijfsriool nuttig is

Laatste update 19 juli 2017 Leestijd: 0 min

Maak nou eens hard waarom een bedrijfsriool gekeurd moet worden en houd lokale regels binnen de perken. Deze reactie geven BOVAG, BETA, NOVE en VNPI op de milieuregels voor de tank- en wassector die in het concept Besluit Activiteiten in de Leefomgeving (‘BAL’) staan.

BAL is als onderdeel van de Omgevingswet per 2019 de opvolger van het huidige Activiteitenbesluit Milieubeheer en bevat algemene milieuregels waar ondernemers aan moeten voldoen. Zo ook tankstation- en carwashondernemers. Er moeten minder regels komen, meer eigen verantwoordelijkheid voor ondernemers en meer beslissingsbevoegdheid voor gemeenten. Daarmee wil de rijksoverheid ruimte maken voor nieuwe initiatieven en plannen.

Keuring voor bedrijfsriool

De brancheverenigingen BOVAG, BETA, NOVE en VNPI hebben de conceptregels samen doorgenomen en van commentaar voorzien in de zogenaamde consultatie. Verschillende wetten en regels die nu nog los van elkaar staan, wil de overheid straks in één document (BAL) samenvoegen en dat alleen al is winst. Ook de mogelijkheid voor lokaal maatwerk kan voor ondernemers prettig zijn, maar dan wel onder de voorwaarde dat lokale regels binnen de perken blijven en geen eigen leven gaan leiden. De branche verbaast zich over het voornemen van de overheid om een keuringsplicht voor het bedrijfsriool te introduceren. Volgens BOVAG is nergens in de wet onderbouwd waarom die keuring er moet komen, er zijn geen incidenten bekend en de impact en nalevingskosten voor de branche zijn nooit onderzocht. Het voorstel komt eigenlijk letterlijk uit de lucht vallen en de brancheverenigingen trekken daarover aan de bel.

Hoe verder?

BOVAG, BETA, NOVE en VNPI gaan nauwlettend in de gaten houden wat er met het commentaar uit de branche gebeurt. Daarnaast komt er nog overgangsrecht om de overgang van het oude naar het nieuwe regime zo goed mogelijk te laten verlopen. Het gedetailleerde commentaar van de brancheverenigingen leest u hier.
 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring