Handhaving leeftijdscontrole tabak tankstations gestegen naar 57%

Laatste update 19 juli 2017 Leestijd: 0 min

De tankstationbranche laat enorme verbetering zien in de handhaving van de leeftijdscontroles bij tabaksaankopen. In juni 2015 werd de wet in de branche nog maar in 17% van de gevallen gehandhaafd, nu is dat 57%. Dat blijkt uit de eerste resultaten uit het mystery shopper onderzoek in opdracht van de Taskforce naleving leeftijdgrens Tabak (TNLT).

In de eerste ronde  van het onderzoek is er 2.060 keer een tankstation bezocht, bij 57% van die bezoeken heeft de verkoper zowel het ID-bewijs van de mystery shopper gevraagd en de leeftijd daarop gecheckt. “Het is duidelijk te zien dat ondernemers werk hebben gemaakt van de handhaving van de tabaksleeftijd,” zegt Erik Stern, branchemanager van BOVAG Tankstations. Stern roept leden op om deze stijgende lijn door te zetten. “Deze resultaten zijn nog maar van de eerste ronde  van het onderzoek. Van februari tot april van dit jaar gaan er nog eens duizenden mystery bezoeken plaatsvinden. Wij verwachten na deze tweede ronde opnieuw een stijging, conform de ambities van de Taskforce.”

De Taskforce naleving leeftijdgrens Tabak is ongericht om de handhaving in de branche structureel en op korte termijn te verbeteren. TNLT is een initiatief van NSO, TZN BOVAG, BETA en VNPI.

NIX-materiaal
Begin 2016 is nieuw NIX-materialen verspreid onder tankstations. De nieuwe materialen zijn 2016-proof. Wilt u stickers of buttons bijbestellen? Stuur dan een e-mail naar info@ootw.nl. Let op: op=op!

> Download de eindrapportage van de eerste ronde van het onderzoek

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring