Lijst energiebesparende maatregelen in de maak

Laatste update 19 juli 2017 Leestijd: 0 min

Volgens de wet bent uals ondernemer al jaren verplicht om energie te besparen. Maar ja, hoe doet u dat? En hoe voorkómt u discussie met milieuhandhavers? Een branchebrede lijst met maatregelen voor tankstations en autowasbedrijven biedt ondernemers vanaf volgend jaar duidelijkheid. Zo kunt u straks zonder gedoe energie besparen én geld verdienen.

Bedraagt het energieverbruik van uw onderneming op jaarbasis meer dan 50.000 kWh stroom of 25.000 m3 gas, dan bent u volgens artikel 2.15 van het Activiteitenbesluit verplicht om energiebesparende maatregelen te treffen. Die plicht bestond al langer, maar leverde in de praktijk eigenlijk alleen maar discussie op. Ondernemers wisten niet welke maatregelen ze moesten nemen en handhavers durfden er vanwege de onduidelijkheid niet op te handhaven. In het SER Akkoord uit 2013 is daarom afgesproken dat overheid en bedrijfsleven samen een lijst met erkende maatregelen zouden gaan opstellen, die bovendien binnen vijf jaar terug te verdienen zijn. Deze lijst met zogenaamde Erkende Maatregelen wordt de komende maanden opgesteld onder aanvoering van BOVAG. De brancheverenigingen BETA, NOVE en VNPI werken mee en de overheid is bovendien nauw aangesloten op het project, zodat de lijst na afronding een wettelijke status krijgt. Het project wordt grotendeels betaald door het Ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Om de lijst met Erkende Maatregelen zoveel mogelijk aan te laten sluiten op de dagelijkse praktijk van ondernemers, zijn verschillende leden van BOVAG Tankstations en BOVAG Autowasbedrijven al benaderd om mee te werken aan het in kaart brengen van relevante energiebesparende maatregelen. Doel is om de lijst in maart 2017 af te ronden. Extra leden die willen meewerken aan het project kunnen we goed gebruiken. Meld u in dat geval via tankstations@bovag.nl of autowas@bovag.nl.

 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring