Daadkracht politie zorgt voor meer aangiftes van tanken zonder betalen

Laatste update 19 juli 2017 Leestijd: 0 min

Tijdens het jaarcongres van BOVAG Tankstations in Groenekan lichtte de Nationale Politie toe welk effect de nieuwe aanpak van tanken zonder betalen sorteert. Het kordate optreden leidt in elk geval tot fors meer spijtoptanten die alsnog betalen en het bevordert tevens de aangiftebereidheid onder pomphouders.

Daar waar de politie in heel 2014 nog zo’n 2.200 keer om beeldmateriaal van een doorrijder verzocht, was dat dit jaar tot en met oktober al ruim 2,5 keer zoveel (5.659 verzoeken). In ruim driekwart van de gevallen hebben pomphouders de camerabeelden ook daadwerkelijk kunnen overhandigen. En nu geïdentificeerde wanbetalers een brief van de politie ontvangen met het verzoek alsnog te betalen, is het aantal registraties van betalingen die alsnog zijn gedaan, toegenomen van 331 in heel 2015 tot 1.036 in de eerste tien maanden van 2016.
 

Aangiftebereidheid

De nieuwe aanpak werpt z’n vruchten af en dat blijft ook bij pomphouders niet onopgemerkt, aangezien de aangiftebereidheid flink is gestegen. Met nog twee maanden te gaan in 2016, lag het aantal aangiftes van tanken zonder betalen dit jaar met bijna 6.400 al boven de 6.085 aangiftes van heel 2015. In ruim 10 procent van de gevallen wordt de zaak overgedragen aan het OM voor nader onderzoek, ofwel omdat tegen dezelfde doorrijder meermaals aangifte is gedaan, ofwel omdat het kenteken ook in andere dossiers opduikt. Pomphouders dienen aangifte te doen via het speciale online formulier: https://www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen/tanken-zonder-betalen/stap1 Indien u over camerabeelden beschikt, zorg dat deze dan ook bewaard blijven en koppel terug aan de politie op het moment dat er -al dan niet door (schriftelijke) tussenkomst van de politie of van een deurwaarder- alsnog betaald is.
 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring