50 tankstations op de bon voor verkoop tabak minderjarige

Laatste update 03 april 2018 Leestijd: 2 min

De Nationale Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft vorig jaar 50 tankstations betrapt en beboet op tabaksverkoop aan minderjarige. De inspecteurs waren in 2014 in totaal 223 keer getuigen van kooppogingen van klanten die onmiskenbaar minderjarig waren, bij 22% van deze gevallen werd de tabak ook daadwerkelijk verstrekt.

De petrolbranche scoort daarmee beter dan horecabedrijven en tabaksspeciaalzaken en zit op het landelijke gemiddelde. “Ook al doet onze branche het beter dan bijvoorbeeld de horeca is er echt nog werk aan de winkel,” zegt Johan Lantinga, branchemanager BOVAG Tankstations. “Er zijn diverse middelen in de branche beschikbaar om het percentage omlaag te krijgen, ik wil dan ook iedere pomphouder op het hart drukken om hier serieus mee aan de slag te gaan.”

3SO

Wanneer een bedrijf drie keer in een jaar de fout in gaat de ‘3 strikes out’ maatregel van kracht. De overtreder krijgt dan een verkoopverbod op tabak voor minimaal een en maximaal twaalf weken. De NVWA heeft deze maatregel in 2014 bij twee bedrijven opgelegd.

Mystery shopper

OOTW gaat ook dit jaar door met mystery shopper bezoeken in tankstations. De gevolgen van een dergelijk bezoek is echter niet zo vervelend als een bezoek van de NVWA. Hanteert een personeelslid de tabakswet goed, dan ontvangt hij of zij een kadobon van € 50,-. OOWT biedt een gratis e-learning aan om personeel zo goed mogelijk voor te bereiden op een controle. Kijk op www.mijnbranchepaspoort.nl voor meer informatie.

ID-reader

Een andere handige tool die gebruikt kan worden bij tabaksverkoop in tankstations in een speciale ID-scanner. Dit compacte apparaat scant identiteitsbewijzen en geeft baliemedewerkers eenvoudig aan of een klant oud genoeg is of niet. De scanner is te bestellen via de BOVAG Ledenwinkel.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring