Mobiliteit en de politiek

Laatste update 19 maart 2021 Leestijd: 14 min

01 Verkiezingen 2021: wat zeggen politieke partijen over mobiliteit?

In aanloop naar de Tweede Kamer-verkiezingen op woensdag 17 maart voeren politieke partijen van links tot rechts campagne. Hoe denken zij over mobiliteit? Wat zijn hun plannen daarmee? En hoe pakken die uit voor uw bedrijf? Via onder meer interviews met Kamerleden en samenvattingen van de belangrijkste mobiliteitsdebatten krijgt u antwoord op die vragen. Een overzicht van hiervan vindt u op deze pagina.

Standpunten politieke partijen

BOVAG heeft alle standpunten rondom mobiliteit overzichtelijk en beknopt voor u op een rij gezet. Klik op de button om ze te bekijken.

Bekijk hier de standpunten

Politieke standpunten BOVAG

Als lobbyorganisatie voert BOVAG invloed uit op politieke besluitvorming. Benieuwd wat de speerpunten zijn voor de komende vier jaar? Check dan de 10 politieke standpunten van BOVAG.

Bekijk hier de standpunten

Interviews met Kamerleden: Wat gaat u doen voor BOVAG-leden?

BOVAG vroeg zittende Kamerleden wat zij voor BOVAG-leden gaan betekenen wanneer zij na de verkiezingen opnieuw in de Tweede Kamer komen. Lees hieronder hun antwoorden. Deze fragmenten maken deel uit van een interview dat in het aprilnummer van de BOVAGkrant is te lezen.

Wytske Postma (CDA):

“Ik wil BOVAG-Wytske-Postma.JPGleden duidelijkheid geven voor de lange termijn. De BPM moet omlaag voor auto’s die rijden op fossiele brandstoffen. We willen rekeningrijden voor elektrische auto’s, maar het geheel aan autobelastingen mag niet toenemen. Op de korte termijn wil ik de wachtlijsten voor rijexamens aanpakken door bijvoorbeeld rijscholen meer zeggenschap te geven bij het bepalen van het moment van het examen. Dat zou ook het slagingspercentage ten goede komen.”

Raoul Boucke (D66):

“BOVAG-leden zijn belangrijk voor onze mobiliteit. Omdat ze kopers adviseren, auto’s reRaoul-Boucke.jpgpareren en nieuwe innovaties uitrollen. Leden kunnen erop rekenen dat D66 blijft werken aan een schonere toekomst. We zetten in op meer elektrisch rijden. Dit moeten we natuurlijk goed faciliteren met een sterk stroomnetwerk, slim laden en een goede laadinfrastructuur. Ondertussen investeren we in goede opleidingen met sterke baankansen, zodat we het tekort aan technisch opgeleide mensen inlopen.”

Mark Harbers (VVD):

“Wij willen mobiliteit aantrekkelijk houden door er fiks extra geld voor uit te trekken. Het heeft pas zin om een Mark-Harbers.jpgvervoersmiddel te hebben als je er goede wegen of goede fietspaden voor hebt. Wij vinden mobiliteit geen vies woord, mobiliteit betekent vrijheid. We willen ook de onbelaste reisvergoeding gaan indexeren. Hoe meer mensen de mobiliteit kunnen benutten, hoe meer ze BOVAG-leden nodig hebben.”

 

Suzanne Kröger (GroenLinks)

“Mensen stimuleren om elektrische auto’s te kopen en zorgen voor voldoende laadpalen. Geen tussenoplossing om het bestaande wagenpark in stand te houden, maar snelle transitie naar EV.Suzanne-Kroger.jpg Aanschafsubsidies doorzetten en zorgen dat die bij tweedehands elektrische auto’s terecht komen. En we stimuleren de fiets. Zorgen dat werkgevers zich hiervoor actief inzetten, omgeving van scholen inrichten zodat het veilig is om met de fiets te gaan en snelfietspaden aanleggen. Consumenten kunnen bij BOVAG-leden terecht voor hun nieuwe fiets of elektrische auto.”
 

Debatten over mobiliteit



Verder lezen?

Dossiers met dezelfde categorie

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring