Vijf tips voor piektijden rond de bandenwissel

Laatste update 20 november 2019 Leestijd: 2 min

Met de winter voor de deur maken veel autobezitters een afspraak voor het wisselen van zomerbanden voor winterbanden. Dat betekent piektijden voor de medewerkers in de werkplaats. Hoe zorgt u ervoor dat u al uw klanten kunt bedienen zonder overbelasting van uw medewerkers?

  1. Zorg dat het materiaal in de werkplaats in deze piekperiode helemaal in orde is. Auto’s krijgen een beurt, het gereedschap heeft dat soms ook nodig. Kijk of alles het nog doet en voldoende aanwezig is.
  2. Zorg voor voldoende personeel in de piekweken. Bekijk hoeveel medewerkers minimaal aanwezig moeten zijn tijdens deze periode en maak met medewerkers afspraken over vakantie opnemen in deze tijd. Is het extreem druk? Kijk dan met elkaar naar de individuele mogelijkheden voor tijdelijk overwerk en bekijk ook de mogelijkheden van flexibele begin- en eindtijden of goed ingewerkte inleenkrachten. Onverwacht werk kan dan beter worden opgevangen. Plan ook niet de hele agenda vol. Dan blijft er ruimte voor onverwachte en urgente vragen. 
  3. Sjouwen met zware banden vergt veel van het lichaam van medewerkers. Maak het werk daarom zo licht mogelijk. Verminder het aantal keer dat iemand banden moet tillen en verklein de afstand van het tillen. Iedere meter die daarvoor afgelegd moet worden, kost tijd en energie. Mogelijke oplossingen zijn: houd de opslag zo dicht mogelijk bij de wisselplek. Liefst niet op een verdieping als er geen goede lift is. En leg de banden in één keer op de goede plek. Dit voorkomt het tussendoor verplaatsen van stapels banden.
  4. Het wisselen van de banden is zwaar werk en kan belastend zijn voor de rug. Zorg dus dat er hulpmiddelen worden gebruikt. Doe dat ook als het in de werkplaats erg druk is.
  5. Doe de e-learning lichamelijke belasting. Daar staan alle tips om het werk lichter te maken.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring