Oorlog in Oekraïne

Laatste update 04 maart 2022 Leestijd: 6 min

01 Welke impact heeft dit op u als ondernemer?

De oorlog tussen Rusland en Oekraïne heeft gevolgen voor ondernemers in Nederland. De situatie en sancties hebben invloed op onder andere energie, transport, betalingsverkeer, verzekeringen, zakelijke dienstverlening, import en export. Op deze pagina verwijzen we u naar diverse plekken waar u meer informatie vindt die relevant is voor u als ondernemer. Heeft u vragen of loopt u tegen problemen aan? Neem dan ook altijd even contact op met BOVAG Ledenadvies. 

Grondstoffen 

Op dit moment is er al een schaarste merkbaar op grondstoffen zoals koper, aluminium, palladium en nikkel. De Grondstoffenscanner is een tool van de overheid die inzicht biedt in hoeverre de (bio)grondstoffen waarvan u afhankelijk bent, een risico vormen voor uw bedrijf. Bijvoorbeeld door leveringszekerheid, afhankelijkheid van een klein aantal producenten of door exportrestricties. In drie stappen (verkennen, beoordelen en handelen) krijgt u inzicht in uw risico’s, en biedt de scanner handelingsperspectieven waarmee u risico’s kunt beperken op een manier die past bij uw bedrijf. Kijk voor meer Grondstoffenscanner op grondstoffenscanner.nl

Energie

Op dit moment onderzoekt de overheid de routing bij tekort aan gas. Er komt ook nog een overleg hierover met de branches. 

Verzekeringen 

Effect verzekerden: In verband met de situatie in Oekraïne heeft het Verbond van verzekeraars aangegeven dat het risicoprofiel van Oekraïne duidelijk is veranderd. Dat kan, ook door nieuwe sancties, effect hebben op verzekerden en op hoe verzekeraars om moeten gaan met wet- en regelgeving. Het Verbond van Verzekeraars heeft een speciale pagina ingericht met meer informatie voor verzekerden. 

Krediet verzekeren: Vier grote kredietverzekeraars merken op dat business in Oekraïne zeer beperkt is. Meer informatie en vragen hierover? Kijk op de website van het Verbond van Verzekeraars

Zakelijke dienstverlening 

SWIFT en betaalverkeer: SWIFT is een internationaal communicatiekanaal dat gebruikt wordt om veilig betaalopdrachten uit te wisselen tussen bijvoorbeeld banken. De Europese Unie heeft aangekondigd Russische banken af te sluiten van SWIFT. Vanaf 12 maart 2022 kunnen particulieren en bedrijven daardoor geen financiële transacties meer doen met de volgende banken: Bank Otkritie, Novikombank, Promsvyazbank, Rossiya Bank, Sovcombank, VNESHECONOMBANK (VEB), VTB BANK. Wilt u nu nog een betaling doen richting Rusland of Belarus? Overleg dan met uw bank hierover.

Sancties: Banken hebben vanaf 12 maart een rol met betrekking tot het sanctioneren: ze bevriezen tegoeden van personen die op de lijst staan of die controle hebben op entiteiten. Banken mogen geen financiële dienstverlening verlenen op bepaalde type goederen en moeten daarom goed kijken naar de transactie (dit is maatwerk en mensenwerk). Dit betekent dat er restricties liggen op het leveren van auto’s, trucks, vans, bussen en onderdelen aan bedrijven en instellingen in Rusland en Oekraïne. Er is een verbod ingesteld op het omzeilen van sancties, daarmee zijn banken extra alert op het omzeilen van de sancties, bijvoorbeeld via derde partijen die worden ingezet. Blijf alert op vragen naar uw producten uit het buitenland. Pas op en overleg met uw bank als u twijfelt. Banken voeren de verordeningen uit en zijn op de hoogte van de allerlaatste info. Op de website van De Nederlandsche Bank vindt u vijf vragen over SWIFT. De Nederlandse Vereniging van banken biedt actuele informatie over sancties

Ondernemersloket RVO: RVO heeft een speciale helpdesk ingericht: wanneer u vragen heeft over exporteren (en sancties) van goederen, raden wij u aan met hen contact op te nemen. Met gegevens van uw bedrijf (KvK-nummer, HS-codes en bedrijven aan wie u levert) wordt een analyse gemaakt voor uw specifieke geval met een check op sancties, bedrijven, etc. Klik hier voor meer informatie over het Ondernemersloket sancties Rusland. 

(Weg)transport  

Wegtransport: Er zijn nog geen specifieke sancties op vervoer, maar wel raakt het exportverbod van bepaalde goederen het Nederlandse transport. Het beeld is dat het aantal Nederlandse transportondernemingen dat wordt geraakt relatief klein is. Heeft uw bedrijf te maken met de sancties van de Europese Unie tegen Rusland en heeft u hier vragen over? Dan kunt u terecht bij het Ondernemersloket sancties Rusland van RVO.

Pech/ongevallen: Rijkswaterstaat heeft een tijdelijke regeling opgezet om Oekraïense vrachtwagenchauffeurs bij te staan in geval van pech, ongeval of stranding. Deze vrachtwagenchauffeurs zijn niet in staat om geld op te nemen of gebruik te maken van een creditcard. Daardoor kunnen ze niet altijd bij pech of een ongeval de kosten voor pechverplaatsing of berging voldoen. Rijkswaterstaat komt dan in deze kosten tegemoet. Meer informatie:
 

Cybersecurity 

Op dit moment zijn er geen concrete aanleidingen tot cyberaanvallen op Nederlande bedrijven, maar verhoogde waakzaamheid is van groot belang. Het is belangrijk voor ondernemers om nu extra aandacht te besteden aan de digitale weerbaarheid van systemen en de beveiliging ervan aan te scherpen. Meer informatie en een handreiking is te vinden op de pagina over basismaatregelen van het Nationaal Cyber Security Centrum. Hier leest u waar er zorgen over zijn en welke maatregelen u kunt treffen, maar ook wat u moet doen als er een incident is. Actuele ontwikkelingen vindt u op de nieuwspagina over Oekraïne

Personeel in Oekraïne

Om uw personeel in Oekraïne te helpen of naar Nederland te halen, kan het best contact opgenomen worden met het ministerie van Buitenlandse Zaken op het noodnummer: (024) 724 72 47.

Contact met BOVAG

Op de website van VNO-NCW vindt u antwoorden op een aantal veelgestelde vragen van ondernemers. Heeft u vragen of loopt u tegen problemen aan? BOVAG wil het graag weten en staat klaar om u te helpen! Neem dan contact op met BOVAG Ledenadvies: bel naar (030) 659 53 00 of kijk op mijn.bovag.nl/ledenadvies.

Verder lezen?

Dossiers met dezelfde categorie

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring