Wwft: wat wordt er van mobiliteitsbedrijven verwacht?

Laatste update 01 maart 2023 Leestijd: 28 min

01 Achtergronden bij de Wwft

De bestrijding van financiële criminaliteit is een prioriteit geworden van de financiële sector. Als BOVAG-lid merkt u hier het effect van. Het kan voor u bijvoorbeeld moeilijker zijn geworden om een bankrekening te openen, een lening aan te vragen of contant geld op te nemen en af te storten. Ook kan de bank contact met u opnemen met vragen om documenten toe te sturen. Bijvoorbeeld over uw bedrijfsactiviteiten en specifieke transacties of stortingen. Deze onderzoeken worden in de financiële sector ook wel Know-Your-Customer (KYC) of Customer Due Diligence (CDD) onderzoeken genoemd. Ook kunt u het verzoek krijgen om mee te werken aan een onderzoek dat zij verplicht zijn te doen naar hun klanten en transacties. Op deze pagina leest u meer over de achtergronden, wat uw rechten en plichten zijn en vindt u handige tips en handvatten voor dit onderwerp.

Aan welke wetten moeten financiële instellingen zich houden?

De strengere controles en maatregelen van banken in het kader van financiële criminaliteit zijn het gevolg van wetgeving. Bij het bestrijden van financiële criminaliteit zijn drie wetten van toepassing:
  1. Wet op het financieel toezicht (Wft)
  2. Wet ter voorkoming van witwassen en terrorismefinanciering (Wwft) en
  3. Sanctiewet (Sw).
     
Al deze wetten stellen eisen over het marktgedrag van de instelling in relatie tot derden. Uitgangspunt is het beschermen van de integriteit van de financiële sector door het voorkomen van financieel-economische criminaliteit, zoals witwassen. Dit is een lokaal en een globaal probleem. Nederlandse witwaswetgeving wordt daarom sterk beïnvloed door internationale ontwikkelingen, zoals verdagen van de Verenigde Naties, richtlijnen van de Europese Unie en internationale organisaties.

Afbeelding1.png

Als BOVAG-lid gaat u meeste merken van de Wwft. Dat geldt voor de dagelijkse praktijk in uw bedrijf en in uw (klant)relatie met financiële instellingen. 

Wwft: meewerken op verzoek van financiële instellingen
Cliëntenonderzoek
Meldplicht ongebruikelijke transacties
Verplichtingen bij bewaren van gegevens
Wwft: verplichtingen voortdurende controle
Verplichtingen bij het niet aangaan of beëindigen zakelijke relatie 

Verder lezen?

Dossiers met dezelfde categorie

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring