Vergunningplicht voor bemiddelaars in (aanvullende) verzekeringen

Laatste update 29 mei 2019 Leestijd: 2 min

01 Vergunningplicht voor bemiddelaars in (aanvullende) verzekeringen

De Autoriteit Financiƫle Markten (AFM) heeft BOVAG laten weten dat ook aanvullende verzekeringen zoals Schadeverzekeringen Inzittenden (SVI), Personen Ongevallen Inzittendenverzekering (POI) of verzekering afkoop eigen risico, bij verhuur, lease of vervangend vervoer, voortaan onder de regels van de Wft vallen en dus niet zomaar mogen worden aangeboden door bijvoorbeeld een autobedrijf, verhuurbedrijf of camperverhuurder. Wat tot nu toe bekend is over de maatregelen, vindt u in dit dossier.

Wat is er aan de hand rondom de vergunningplicht voor bemiddelaars in verzekeringen?

Bemiddelen in verzekeringen is vergunningplichtig op grond van de Wft. Er is momenteel een uitzondering en dat is voor aanvullende verzekeringen die aangeboden worden onder een raamcontract. Bij verhuur moet je concreet denken aan de zogenoemde Schadeverzekeringen Inzittenden (SVI) en de Personen Ongevallen Inzittendenverzekeringen (POI). Dit mag nu vergunningsvrij en dat gebeurt ook in de praktijk.

De Autoriteit Financiƫle Markten (AFM) heeft echter laten weten dat ze met deze uitzondering willen gaan stoppen en dat betekent dat bemiddelen in deze aanvullende verzekeringen vergunningplichtig wordt. Na kritiek en vragen van brancheorganisaties waaronder BOVAG, heeft AFM besloten zich te beraden op hun beslissing en komen zij naar verwachting na de zomer op de vergunningplicht terug.

Wanneer gaat de vergunningplicht in?

Wanneer de vergunningplicht ingaat, is op dit moment niet bekend. Naar verwachting komt AFM na de zomer met meer informatie over de invoering.

Wat gaat BOVAG nu doen?

BOVAG is het niet eens met een vergunningplicht voor zijn leden. BOVAG is daarom in gesprek gegaan met AFM over de onduidelijkheid en vragen die er zijn over de invoering, maar ook over de korte invoeringstermijn. Ook vanuit andere brancheorganisaties is er kritiek gekomen op het voornemen van AFM. Dit heeft AFM doen besluiten om zich te beraden op de vergunningplicht. Ze komen hier naar verwachting na de zomer op terug. De communicatie laten we natuurlijk niet alleen over aan de AFM. BOVAG houdt u via de diverse kanalen op de hoogte. In dit dossier staat alle informatie die nu bekend is.

Verder lezen?

Dossiers met dezelfde categorie

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring