Toegang tot technische informatie

Laatste update 29 mei 2019 Leestijd: 6 min

01 Technische informatie

BOVAG strijdt al jaren voor goede toegankelijkheid van technische informatie voor álle autobedrijven. Op Europees niveau is in de wet vastgelegd dat fabrikanten verplicht zijn deze informatie voor iedereen open stellen en deze niet exclusief voor te behouden aan het merkkanaal. Veel fabrikanten houden zich daar inmiddels keurig aan, maar in de praktijk blijkt het vooral voor universele autobedrijven lastig om die informatie te raadplegen en te gebruiken. Daarom gaat BOVAG dóór om zijn leden te helpen.

De tweede stap is te kijken hoe en waar die technische informatie ontsloten wordt en tegen welke knelpunten autobedrijven en hun monteurs in de dagelijkse praktijk aanlopen. Knelpunten leiden tot niet-factureerbare uren in de werkplaats. BOVAG bracht eerder al de klantreis voor de werkplaats in kaart van een universeel autobedrijf. Dit leverde concrete inzichten op om de klanttevredenheid en het rendement te vergroten . Momenteel onderzoeken we of er een technische oplossing is die de knelpunten minimaliseert.

Dat gebeurde in de Pilot EuroDFT, een Duitse online pass thru-oplossing, die via één interface toegang biedt tot de websites van elf autofabrikanten. Daarmee kunnen bedrijven technische informatie op vragen voor meerdere merken en hoeven daarmee maar één interface aan te schaffen. Ook diagnose stellen, coderen, sleutels kopiëren en zelfs inzage krijgen in TSB’s, openstaande claims en digitale serviceregistraties zijn mogelijk.

Wat is er getest in de Pilot EuroDFT?

Vijf universele autobedrijven hebben in de periode tussen september 2017 en nu in de praktijk getest hoe het systeem van Euro-DFT werkt. Daarbij werden ze intensief begeleid vanuit BOVAG. Ze deelden hun ervaringen op het gebied van gebruiksgemak, leesbaarheid, betaalbaarheid en koppelingen tussen de OBD-poort en de fabrikantenwebsite via het EuroDFT-systeem.
 

Lees verder

Verder lezen?

Dossiers met dezelfde categorie

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring