01
Motorrijbewijs A1, A2, A en code 80
De structuur voor het halen van het motorrijbewijs verandert vanaf 1 december 2017. De leeftijd om examen te doen voor de zware motorcategorie (A) is verlaagd van 24 naar 21 jaar. Het A-rijbewijs is vóór je 24ste alleen via de zogenaamde getrapte weg te halen: via A1, naar A2 en ten slotte A. Motorrijders die het A-rijbewijs halen voor hun 24ste, krijgen de aantekening 'code 80' op hun rijbewijs. Met die code mag op een driewielig motorrijtuig, een lichte motor (A1) en een middelzware motor (A2) worden gereden.
Twee jaar na het behalen van het A-rijbewijs of als de motorrijder 24 wordt vervalt de 'code 80'. Vanaf dat moment mag er op een zware motor worden gereden zonder extra examen. Met ingang van 13 oktober 2017 kan een A-examen voor kandidaten van 21, 22 en 23 jaar worden gereserveerd.
De verlaging van de leeftijd voor het A-examen is een uitvloeisel van de derde Europese rijbewijsrichtlijn. Daarin staat dat je vanaf je 21e op een driewielig motorrijtuig met een vermogen vanaf 15 kW mag rijden en dat je daarvoor het rijbewijs A nodig hebt. Hiervoor moet je twee praktijkexamens doen, namelijk het motorexamen voertuigbeheersing (AVB) en het motorexamen verkeersdeelneming (AVD).
De regels voor A1, A2, A en 'code 80' vanaf 1 december 2017
Er zijn twee manieren om een motorrijbewijs te halen. Rechtstreeks en via de getrapte manier. Rechtstreeks A1, A2 of A halen is afhankelijk van de leeftijd, geslaagd zijn voor het motortheorie-examen en of je een autorijbewijs hebt. Om op de zwaarste categorie motoren te mogen rijden is rijbewijs A nodig. Dit rijbewijs is naast rechtstreeks, ook getrapt te halen: eerst A1, na twee jaar A2 en na nog eens twee jaar A. Rechtstreeks alleen als je 24 jaar bent. Ben je nog geen 24, dan alleen via de getrapte weg.
Motorrijbewijs A1
Iedereen vanaf 18 mag examen doen om het rijbewijs voor de lichte motor (A1) halen. Vanaf 17 jaar mag je daarvoor al theorie-examen doen. Heb je dit theorie-examen gehaald, dan mag je rijlessen volgen. Dat mag ook als je een autorijbewijs hebt. Vanaf 18 jaar mag je de praktijkexamens voertuigbeheersing (AVB) en verkeersdeelneming (AVD) doen. Met een A1-rijbewijs mag je rijden op motoren van de categorie A1 en driewielige motorrijtuigen van de categorie A1 (<15kW).
Motorrijbewijs A2
Vanaf je 20ste mag je examen doen voor het rijbewijs voor de middelzware motor (A2). Vanaf die leeftijd mag je daarvoor rijlessen volgen als je bent geslaagd voor je motortheorie-examen of als je je autorijbewijs hebt. Vanaf 20 jaar mag je de praktijkexamens voertuigbeheersing (AVB) en verkeersdeelneming (AVD) doen voor het rijbewijs A2. Als je het rijbewijs voor de middelzware categorie (A2) hebt, krijg je automatisch het rijbewijs A1. Met een A2-rijbewijs mag je rijden op motoren van categorie A1, driewielige motorrijtuigen van categorie A1 (<15kW) en motoren van categorie A2.
Motorrijbewijs A
Als je 21 bent mag je examen doen voor het rijbewijs voor de zware motor (A) als je ook al examen hebt gedaan (en geslaagd bent) voor het A1 en A2-examen. Je mag vanaf deze leeftijd rijlessen voor het A-examen volgen als je bent geslaagd voor je motortheorie-examen of als je een autorijbewijs hebt. Vanaf 21 jaar mag je de praktijkexamens voertuigbeheersing (AVB) en verkeersdeelneming (AVD) doen voor het rijbewijs A.
Ben je nog geen 24 en haal je het rijbewijs voor de zware categorie (A), dan komt er 'code 80' op het rijbewijs te staan. Je mag dan rijden op motoren van de categorie A1, driewielige motorrijtuigen van de categorie A1 (<15kW), motoren van de categorie A2 en driewielige motorrijtuigen van de categorie A (>15kW).
Mensen die op hun 24ste het A-rijbewijs halen, krijgen ook het rijbewijs A1 en A2. ‘Code 80’ zal er dan niet bij staan. Zij mogen ook gelijk op alle typen motoren rijden.
Verschil
Het grote verschil tussen de oude en de nieuwe regels is dat de leeftijd om examen te doen voor de zware motorcategorie A is verlaagd van 24 naar 21 jaar. Als het A-rijbewijs onder de 24 jaar wordt behaald, krijgt deze persoon code 80 op het rijbewijs. Met die code mag op een driewielig motorrijtuig, een lichte motor (A1) en een middelzware motor (A2) worden gereden. De code 80 vervalt twee jaar na het behalen van het A-rijbewijs of als je voor die tijd 24 wordt. Je mag dan ook op een zware motor (A) rijden en hoeft daarvoor geen extra examen meer te doen. Zie ook de
website van het cbr.
Veelgestelde vragen over 'code 80'
Waar komen deze nieuwe regels vandaan?
Deze versnelde doorvoering van één passage van de 3e Europese Rijbewijsrichtlijn was voor alle partijen onverwacht. De Europese Commissie heeft Nederland op haar vingers getikt voor het niet doorvoeren van een passage over driewielige motorvoertuigen en de mogelijkheid om deze vanaf 21 jaar te berijden. Het Ministerie heeft zelf initiatief genomen om deze aanpassing door te voeren en is hier pas later over gaan communiceren. Voor zowel het CBR als de rijscholenbranche was deze wetswijziging volledig onverwacht.
Lees ook dit nieuwsbericht dat BOVAG hierover publiceerde.
Hoe werkt het getrapte systeem?
- Als je minimaal 2 jaar in het bezit bent van rijbewijs A1, mag je overstappen naar de middelzware motor (A2). Daarvoor hoef je alleen een praktijkexamen verkeersdeelneming (AVD) te doen.
- Als je minimaal 2 jaar in het bezit bent van het rijbewijs A2, mag je overstappen naar de zware motor (A). Ook daarvoor hoef je alleen een praktijkexamen verkeersdeelneming (AVD) te doen.
- Als je via het getrapte systeem je rijbewijs voor de zware categorie (A) behaalt, dan krijg je geen code 80 op je rijbewijs.
Hoe komt iemand van rijbewijs A2 naar rijbewijs A?
- Als je op je 20e het A2-rijbewijs haalt en daarna op je 21e het A-rijbewijs, dan krijg je ‘code 80’ op je rijbewijs vermeld. Die code vervalt op het moment dat je twee jaar het A2-rijbewijs hebt. Je moet dan wel een nieuw rijbewijspasje aanvragen bij de gemeente.
- Als je op je 20e het A2-rijbewijs haalt kun je na twee jaar (dus als je 22 bent) via de het getrapte traject het A-rijbewijs halen. Je krijgt dan geen code 80 op je rijbewijs vermeld.
Wat doet het CBR om deze nieuwe regels in te voeren?
Het CBR past momenteel de ict-systemen aan op de wetgeving. Dit moet het mogelijk maken om met ingang van eind november een motorexamen voor de zware categorie (A) te reserveren als de kandidaat 21 jaar is.
Verder biedt het CBR de mogelijkheid om A2-examencapaciteit (AVB en AVD) tot en met examendatum 30 november 2017 kosteloos terug te geven. Dit geldt voor examencapaciteit die bedoeld is voor kandidaten van 21, 22 en 23 jaar, die willen wachten op de mogelijkheid om direct A-examen (met code 80) te doen. Rijscholen kunnen hiervoor bellen met het CBR via het speciale rijschoolnummer 088 227 29 00. Na de aanpassing van de ict-systemen kunnen rijscholen (indien gewenst ) gereserveerde A2-examens zelf omzetten in A-examens.
Nieuws over 'code 80'