Speed pedelec

Laatste update 01 februari 2023 Leestijd: 3 min

01 Speed-pedelecs/ high-speed e-bikes

De speed-pedelec is een e-bike die de trapbeweging tot een snelheid van 45 km/uur ondersteunt. Een gewone e-bike levert trapondersteuning tot 25 km/u. Door de verhoogde snelheid is de speed-pedelec een interessant vervoermiddel voor bijvoorbeeld woon-werkverkeer.

Een speed-pedelec wordt sinds 1 januari 2017 door de wet beschouwd als een bromfiets en moet daarom, anders dan bij reguliere e-bikes, aan diverse voertuigregels voldoen. Zo moet de speed-pedelec voorzien zijn van een geel kenteken, moet de bestuurder een AM rijbewijs hebben (standaard bij rijbewijs B), en moet de speed-pedelec WA-verzekerd zijn. Daarnaast is het verplicht om een helm te dragen die voldoet aan de norm voor speed-pedelecs of voor bromfietshelmen. Als verkoper van een speed-pedelec heeft u een zorgplicht om klanten goed ge├»nformeerd en geregistreerd op weg te sturen.

De regels en eisen vanaf 2017

  • De berijder is tenminste 16 jaar.
  • De berijder is in bezit een AM- of B-rijbewijs.
  • De high-speed e-bike is WA-verzekerd.
  • De berijder mag maximaal 45 km/u rijden.
  • De berijder moet met de speed-pedelec op het fiets/bromfietspad of op de rijbaan rijden.
  • De berijder moet een helm dragen.
  • De speed-pedelec moet voorzien zijn van een gele kentekenplaat.

Voorlichtingsmateriaal

De klant in de winkel weet vaak nog helemaal niets van de regels die komen kijken bij een speed-pedelec. De verkoper heeft een informatieplicht en moet zijn klant dus voorzien van alle relevante informatie. In de brochure van de RDW staan alle regels en veranderingen helder beschreven. U kunt hem onder aan deze pagina downloaden. Ook staat er op BOVAG.nl/fiets allerlei informatie over de e-bike en de speed-pedelec, speciaal geschreven voor consumenten.

RDW-erkenning Tenaamstelling Voertuig

Als verkoper van speed-pedelec kunt u zelf voertuigen registeren bij de RDW en daarmee een geldig kenteken aanvragen. Groot voordeel hiervan is dat u uw klant direct met zijn nieuwe speed-pedelec de weg op kunt laten gaan. Daarnaast krijgt u met een RDW-erkenning een officieel geregistreerde bedrijfsvoorraad, waarbij ook een handelaarskenteken hoort. Daarmee kunt u potentiele klanten met een groene plaat proefritten laten maken op de openbare weg.

Aan de RDW-erkenning zijn kosten verbonden, maar deze zijn vaak al met de verkoop van twee of drie speed-pedelecs al terugverdiend.
 

Veelgestelde vragen

Vragen

Heeft u vragen over high-speed e-bike? Neem contact op met BOVAG Ledenadvies via ledenadvies@bovag.nl of 030 - 65 95 300.

 

Verder lezen?

Dossiers met dezelfde categorie

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring