SERMI: één certificaat voor alle automerken

Laatste update 07 juli 2023 Leestijd: 6 min

01 Alles over SERMI

Als u of uw monteurs werken aan anti-diefstalelementen van een auto of camper, zoals sleutels, contact- of deursloten, dan gaat er op korte termijn veel veranderen in uw werkprocessen. Want door nieuwe Europese wetgeving, heeft u eind 2023 SERMI-certificaten nodig om te kunnen programmeren aan alle auto- en camperonderdelen die te maken hebben met diefstalpreventie. U kunt zich hier nu al op voorbereiden. We kunnen ons voorstellen dat SERMI vragen bij u oproept. Daarom vindt u in dit dossier veelgestelde vragen en antwoorden.

Voor het aanvragen van een certificaat dat toegang geeft tot anti-diefstalelementen in auto’s en campers kloppen onafhankelijke auto-, schadeherstel- en camperbedrijven nu nog aan bij de fabrikant. Dit is met de komst van SERMI-certificering niet meer mogelijk. Dan onderzoekt een certificeringsbedrijf (Conformiteits Beoordelende Instantie, CBI) of uw papieren als bedrijf in orde zijn. SERMI zou op 1 augustus 2023 ingevoerd worden, maar dit is uitgesteld tot een later moment dit jaar. U leest daar meer over in dit bericht:

Wat is SERMI?

SERMI is een certificaat dat onafhankelijke auto-, schadeherstel en camperbedrijven nodig hebben om vanaf eind 2023 te mogen sleutelen/programmeren aan alle onderdelen die te maken hebben met diefstalpreventie. Denk aan sleutels, contact- en deursloten, maar ook de ECU. Het SERMI-certificaat bundelt en vervangt alle nu bestaande certificaten per auto- of campermerk. Na de invoeringsdatum kunt u dus geen merkspecifieke antidiefstalcertificaten aanvragen of verlengen. Zowel u als werkgever als uw medewerkers moeten een SERMI-certificaat hebben.

Het SERMI-certificaat is vernoemd naar het Europese samenwerkingsverband van fabrikanten en onafhankelijke autobedrijven: het Forum for Acces to Security Related Vehicle Repair and Maintenance Information (SERMI).

Wanneer gaat SERMI in?

Volgens Europese regelgeving zou de SERMI op 1 augustus 2023 van kracht worden. Omdat er op dit moment nog onvoldoende keuringsinstanties beschikbaar zijn die zorgen voor uitgifte van de SERMI-certificaten, is gekozen voor een getrapte uitrol op een later moment. Wat de nieuwe datum in ons land wordt, zal binnenkort worden bekendgemaakt. U en uw medewerkers kunnen vanaf dat moment alleen nog aan anti-diefstalonderdelen mogen sleutelen/programmeren als u in het bezit bent van een SERMI-certificaat. Op dit moment is het nog niet mogelijk om deze aan te vragen, omdat nog niet bekend is welke certificeringsbedrijven SERMI-certificaten gaan aanbieden. We adviseren u om alvast uw aanvraag voor te bereiden. Zie de vraag ‘Hoe kom ik aan een SERMI-certificering?’. 

Waarom komt SERMI er?

Voor elk merk moet u nu aparte antidiefstalcertificaten aanvragen bij de fabrikant/importeur. Dat is nodig omdat elke fabrikant zijn eigen eisen stelt aan het bedrijf en aan de monteurs. Al die losse aanvragen kosten bedrijven veel tijd en geld. De Europese Unie heeft fabrikanten en onafhankelijke autobedrijven daarom gevraagd om de certificeringen te vervangen door één antidiefstalcertificaat. 

BOVAG is via de Europese koepel voor onafhankelijke autobedrijven CECRA zeer intensief betrokken bij het opzetten van SERMI. Dat dit certificaat er na ruim tien jaar komt, stemt BOVAG verheugd want het levert bedrijven grote voordelen op, zie: ‘Wat heb ik aan SERMI?’.

Wat heb ik aan SERMI?

Door SERMI komt er op de korte termijn extra werk op u af, maar deze nieuwe manier van certificeren biedt u op de lange termijn voordelen:

•    Tijdwinst: u heeft geen aparte toegang meer nodig per merk. Het SERMI-certificaat vervangt alle merkspecifieke certificaten die u voorheen apart moest aanvragen.
•    Ontzorging: de looptijd van het SERMI-certificaat is 5 jaar. Dus als u eenmaal uw certificaat in uw bezit heeft, hoeft u vijf jaar lang geen actie meer te ondernemen.
•    Onafhankelijkheid: u bent niet meer afhankelijk van de fabrikant. De doorlooptijd van de SERMI-certificering is doorgaans korter dan de toegangsprocedures bij de fabrikant.
•    Goedkoper: u hoeft nog maar een certificaat aan te vragen in plaats van meerdere en dat scheelt u tijd en geld.

Hoe kom ik aan een SERMI-certificaat?

U vraagt uw SERMI-certificaat aan bij een certificeringsinstantie zoals KIWA, Dekra of Aboma. Op dit moment is nog niet duidelijk welke certificeringsbedrijven SERMI-certificaten gaan uitgeven. U kunt uw aanvraag wel alvast voorbereiden door te zorgen dat u voldoet aan de voorwaarden:

•    U bent aantoonbaar werkzaam in de automotive. Dit kunt u bijvoorbeeld aantonen met uw KvK-inschrijving.
•    U heeft een aansprakelijkheidsverzekering.
•    U heeft getrainde medewerkers in dienst. Opleidingsniveau: autotechnicus niveau 2 of twee jaar aantoonbare ervaring als automonteur.
•    U maakt geen reclame voor of verkoopt activiteiten die de emissie van voertuigen aanpassen (incl. motortuning).

Het certificaat is persoonlijk, dus ook uw medewerker moet op persoonlijke titel het certificaat aanvragen. De goedkeuring van uw medewerker is gekoppeld aan de goedkeuring van uw bedrijf, dus als u geen SERMI-certificaat heeft, kan uw medewerker deze ook niet aanvragen.

Wat kost een SERMI-certificaat?

Dat is nog niet duidelijk, omdat nog niet bekend is welke certificeringsbedrijven het SERMI-certificaat gaan uitgeven. Zodra we dit weten, informeren we u daar over.

Vragen?

Heeft u een vraag die hier niet bij staat? Stuur u vraag dan naar msc@vehiclesermi.eu of neem contact op met BOVAG Ledenadvies via ledenadvies@bovag.nl.

Verder lezen?

Dossiers met dezelfde categorie

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring