Relatie Onderzoek Dealer Importeur (RODI)

Laatste update 27 februari 2024 Leestijd: 3 min

01 RODI onder fietsbedrijven

In het Relatie Onderzoek Dealer Importeur (RODI) voor de fietsbranche peilt BOVAG jaarlijks de mening van zijn leden over de samenwerking met en ondersteuning door de importeur of fabrikant. De resultaten vormen, samen met een inventarisatie van de dealercontracten door de juristen van BOVAG, de basis voor het jaarlijkse dealeradviesboek.

De druk en concurrentie stijgt in de fietsbranche. Fabrikanten experimenteren met direct sales, een aantal dealers beginnen met een eigen merk en nieuwe toetreders betreden de markt met online én offline winkels. Fietsbedrijven moeten hun businessmodel aan gaan passen om nog geld te blijven verdienen. Daarnaast staat de onderlinge relatie tussen fabrikanten en retailers behoorlijk onder druk. De relatie verhardt, doordat dealercontracten zakelijker worden, fabrikanten de lat steeds hoger leggen voor de retailers en hun dealernetwerken (dreigen te) verkleinen. Er moet dringend wat veranderen om de samenwerking te verbeteren en de positie van de fietsretailer toekomstbestendig te maken.

Wat moet er op de agenda?  

In welke fabrikanten heeft u nog vertrouwen? Met wie wilt u graag verder? Hoe staat het met de geboden kwaliteit, van producten maar ook van service en garantie-afhandeling? En ook belangrijk: valt er nog geld te verdienen met het merk? Is de leverancier transparant over zijn plannen voor de toekomst, bijvoorbeeld als het om rechtstreekse verkoop gaat? RODI Fiets probeert een scherp beeld te schetsen van de werkelijkheid en waar de knelpunten liggen. De resultaten bepalen namelijk de agenda van de dealerverenigingen, het BOVAG Dealerplatform en het bestuur van BOVAG Fietsbedrijven.

Dealeradviesboek  

De uitkomsten worden, samen met allerlei andere analyses, verwerkt in het dealeradviesboek. Zo rapporteren de BOVAG-juristen over de dealercontracten. Ze beoordelen in hoeverre de contracten en voorwaarden rekening houden met de belangen van fietsbedrijven. Of fabrikanten de wil hebben om voor langere termijn te kiezen voor de dealer, als partner in business. En of fabrikanten voldoende voorsorteren op de ontwikkelingen in de branche. Het BOVAG Dealeradviesboek is handig om mee te nemen naar uw gesprekken met de fietsleverancier(s).  

Merken

De merken die opgenomen worden in het BOVAG Dealeradviesboek 2023 zijn:

Batavus Cortina Gazelle
Giant Kalkhof Koga
Sparta Trek Cube
Riese & Müller Pegasus Qwic
Lovens Urban Arrow  

Verder lezen?

Dossiers met dezelfde categorie

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring