Opleidingen kampeer- en aanhangwagenbranche

Laatste update 26 januari 2023 Leestijd: 5 min

02 Opleidingen caravan- en camperbedrijven

BOVAG heeft in samenwerking met brancheopleider Innovam een opleidingsprogramma voor caravan- en camperbedrijven. Op verzoek van de branche heeft BOVAG het huidige aanbod inhoudelijk vernieuwd en zijn er nieuwe opleidingen aan het assortiment toegevoegd.

Lees meer over de vernieuwing van het opleidingsprogramma in deze hand-out

Caravan- en camperbedrijven

Opleiding tot BOVAG Keurmeester voor monteurs

Stap 1: kennisniveau checken en opleiding samenstellen
Monteurs die al veel kennis op een of meerdere onderdelen beschikken kunnen direct door naar het examen. In de praktijk is de ervaring dat monteurs de gehele basisopleiding moeten volgen om de examens te behalen.

Stap 2: inschrijven voor opleidingen
Indien de monteur nog scholing op een of meerdere onderdelen nodig heeft, kunt u hem of haar inschrijven voor een van de drie trainingen. De onderdelen zijn:

  1. Keuring en onderhoud onderstel caravan
  2. Keuring en onderhoud opbouw caravan
  3. Keuring en onderhoud elektro caravan
Meer informatie en aanmelden

Stap 3: inschrijven voor de examens
Heeft de monteur alle kennis op zak dan kunt u hem of haar inschrijven voor de examens. Dit hoeft niet allemaal in een keer, maar kan ook per onderdeel. Inschrijven door de examens kan via de website van IBKI. Daar staat alle informatie over het examen, de toelatingseisen en de tarieven.

Stap 4: BOVAG Keurmeester
Monteurs die alle examens hebben gehaald zijn vanaf dat moment BOVAG Keurmeester. Wel moeten ze periodiek opnieuw op cursus voor een bevoegdheidsverlening.

Bevoegdheidsverlenging BOVAG Keurmeester

Om het niveau in de branche hoog te houden is het noodzakelijk om keurmeesters regelmatig bij te scholen en te toetsen. Daarom is het voor keurmeesters verplicht om periodiek de training Bevoegdheidsverlenging Keurmeester Specialist keuring en onderhoud caravan te volgen. Tijdens deze training wordt de BOVAG Keurmeester in slechts één dag helemaal bijgeschoold. De dag wordt afgesloten met een examen van IBKI. Als dit examen wordt gehaald is de bevoegdheid van de BOVAG Keurmeester verlengd.

Meer informatie en aanmelden

Nieuw opleidingsaanbod

Uit de analyse van het opleidingsaanbod, bleek dat BOVAG-leden behoefte hebben aan vier nieuwe opleidingen: 

  1. Camperonderhoud en -keuring: als camperspecialist moet een kampeerbedrijf verstand hebben van zowel kampeermiddelen als van autotechniek. Daarvoor is nu geen goede opleiding, met name scholing voor de autotechnische kennis ontbreekt. Omdat de campermarkt explosief groeit, groeit ook de markt voor onderhouden de vraag naar camperspecialisten. Om de vraag vanuit de markt goed aan te kunnen, is een nieuwe opleiding ontwikkeld voor camperonderhoud en -keuring. Deze opleiding is verplicht voor BOVAG-bedrijven die per 1 januari 2022 de eveneens nieuwe BOVAG Camperkeuring willen aanbieden. Binnenkort leest u hier meer over deze opleiding. 
  2. Werkplaatsrendement: een efficiënte werkplaats en meer winst boeken, dat wil iedereen wel. Hoe pak je dat aan? Wat is een goede duidelijke taakverdeling, hoe klanten te woord staan in de werkplaats en hoe zorgen voor upsell? Vragen waar veel kampeerbedrijven mee stoeien. Daarom is er nu de training Werkplaatsrendement, die u leert om het maximale uit uw werkplaats te halen. 
  3. Elektronica: het bestaande elektronica-onderdeel van de keurmeestersopleiding blijkt te vaak een struikelblok. Er is behoefte aan een bredere basisopleiding toegespitst op elektronica, waarmee een goede basiskennis wordt opgedaan. De rol van elektronica in kampeermiddelen zal in de toekomst alleen maar toenemen, dus is het belangrijk om op dit punt te investeren. Daarom is de bestaande opleiding Elektro caravan vernieuwd.
  4. Schadeherstel: met de groei van onze nieuwe ledengroep caravan- en camperschadeherstellers is ook een passende opleiding nodig om bij te blijven in dit specifieke vak. De schadeherstelopleiding van VOC is daarom nu ook beschikbaar voor BOVAG-schadeherstellers.
Lees meer over de vernieuwing van het opleidingsaanbod in deze hand-out

Kansen 

Drie redenen om te investeren in het opleiden en trainen van uw medewerkers: 
  • Behoren bij de besten en meegaan met de tijd: investeren in opleiding en training is investeren in de toekomst. Het is belangrijk dat we de kwaliteit in onze kampeerbedrijven op orde houden, zodat we ons vandaag én morgen kunnen blijven onderscheiden in de markt. Zo kunnen we andere marktpartijen en nieuwe toetreders voor blijven en meebewegen met nieuwe trends en ontwikkelingen.
  • Goed werkgeverschap: gebruik maken van dit opleidingsprogramma is ook een investering in uw team. Die investering is nodig om uitstroom tegen te gaan goed en kwalitatief personeel te blijven binden en boeien voor de kampeerbranche.
  • Nieuw talent aantrekken: met dit vernieuwde aanbod kunnen we ook nieuw talent interesseren voor onze branche en zelf nieuwe medewerkers opleiden tot vakmensen en keurmeesters. Met het wegvallen van de mbo-vakopleiding is dit broodnodig, dus laten we gezamenlijk investeren in nieuw talent!

Trainingsaanbod Innovam

Bekijk de folder van Innovam met een overzicht van het gehele trainingsaanbod voor caravan- en camperbedrijven. 

Verder lezen?

Dossiers met dezelfde categorie

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring