Goed werkgeverschap

Laatste update 23 juni 2020 Leestijd: 4 min

09 Risico Inventarisatie en Evaluatie

BOVAG ondersteunt bij het voldoen aan de Risico Inventarisatie & Evaluatieplicht (RI&E); zorgen dat uw medewerkers veilig en gezond kunnen werken. Opleidingsfondsen zoals OOMT, OOC en OOTW bieden hiervoor diverse hulpmiddelen aan. Op mijn.bovag.nl staan de digitale branche RI&E’s en arbeidscatalogi en de verschillende fondsen bieden hulpmiddelen en cursussen hierover aan.

Veiligheid op het werk is een verantwoordelijkheid van zowel werkgever als werknemer. Een werkgever is verplicht om een veilige werkomgeving te bieden aan zijn medewerker. Een medewerker kan op zijn beurt veilig en gezond werken door gebruik te maken van de juiste (beschermings-)middelen en door het opvolgen van veiligheidsinstructies. Veilig en gezond werken zorgt ervoor dat medewerkers duurzaam inzetbaar zijn, beperkt de veiligheids- en gezondheidsrisico’s en vermindert ziekteverzuim.

OOMT/OOC/OOTW*

Motorvoertuigenbedrijven en tweewielerbedrijven
Ondernemingen die vallen onder de cao voor Motorvoertuigenbedrijven en Tweewielerbedrijven kunnen informatie over RI&E vinden bij OOMT. Op de website van OOMT (oomt.nl/goedvoorbereid) staan nog meer hulpmiddelen om te helpen een gezonde werkplek te creëren. Zo zijn er onder andere gratis cursussen voor de preventiemedewerker en staan er e-learning programma’s online die medewerkers de risico’s van het vak laten zien. Een incompany-training ‘De veilige werkplaats’ is ook mogelijk. Hierin staan thema’s centraal zoals: machineveiligheid, gevaarlijke stoffen en RI&E.

Carrosserie
OOC is het opleidings- en ontwikkelingsfonds voor iedereen die werkzaam is in de carrosseriebranche. De website van OOC biedt onder andere een online test veilig werken en links naar een RI&E en arbeidscatalogus. OOC heeft ook een programma ontwikkeld, Bedrijfsuitje Anders, waarbij gezond en veilig werken centraal staat.

Tank en was
Voor de tank- en wasbranche is er OOTW. Ook deze organisatie geeft op de website veel informatie over duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Van video’s met praktijkvoorbeelden tot een zelftest en een webinar rond dit onderwerp. In het branchepaspoort zijn ook e-learnings en games te vinden over duurzame inzetbaarheid en veilig en gezond werken.

Hulpmiddelen

Met een branche Risico Inventarisatie & Evaluatie kunt u de werkplek checken op veiligheid.
In de arbocatalogi staan handige tips en adviezen om de werkplek te verbeteren.
*OOMT = Opleidings- en Ontwikkelingsfonds Motorvoertuigenbedrijf en Tweewielerbedrijf
*OOC = Opleidings- en Ontwikkelingsfonds Carrosseriebedrijf
*OOTW = Opleidings- en Ontwikkelingsfonds voor Tankstations en Wasbedrijven

 

Verder lezen?

Dossiers met dezelfde categorie

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring