Goed werkgeverschap

Laatste update 03 november 2021 Leestijd: 2 min

04 Heldere arbeidsvoorwaarden

Goed werkgeverschap houdt ook in: heldere arbeidsvoorwaarden.

Medewerkers moeten goed weten waar ze recht op hebben en wat er van hen wordt gevraagd. Denk aan pensioen, arbeidsongeschiktheidsvoorzieningen, scholing en arbeidsomstandigheden (arbo). Dit wordt vooral geregeld in de cao, een personeelsreglement en de individuele arbeidsovereenkomst.

Door BOVAG afgesloten cao’s

De meeste leden van BOVAG vallen onder een door BOVAG afgesloten cao. Het gaat om twee collectieve arbeidsovereenkomsten: de cao voor het Motorvoertuigenbedrijf en Tweewielerbedrijf en de cao voor Tankstations en Wasbedrijven. In beide cao’s heeft BOVAG met sociale partners afspraken gemaakt over salaris, verlof, werktijden, pensioen, e.d. Uitzondering hierop zijn de afdelingen Rijscholen en Schadeherstelbedrijven. De rijscholenbranche kent geen cao en de schadeherstelbedrijven vallen onder de cao voor Carrosseriebedrijven (onderdeel van de cao Metaal en Techniek). Bij deze cao is BOVAG geen partij bij het afsluiten.

Meer over cao's

Scholingsfondsen

Voor de branches zijn er aparte scholingsfondsen: OOMT voor de sector motorvoertuigen- en tweewielerbedrijven en OOC voor carrosseriebedrijven. Voor tankstations en autowas- en poetsbedrijven is er de BOVAG Academy.

Pensioenfonds en arbeidsongeschiktheidsvoorziening

Bedrijven die onder de cao MvT, tank en was en de carrosserie cao vallen nemen verplicht deel aan de pensioenvoorziening bij Pensioenfonds Metaal en Techniek (PMT) en aan de arbeidsongeschiktheidsvoorziening bij NV Schade.

Meer over pensioen

Werkafspraken maken

In het verlengde van de cao maken werkgever en werknemer afspraken over de werkdagen en werktijden. Welke afspraken u nog meer met elkaar kunt maken vindt u hier.

Verder lezen?

Dossiers met dezelfde categorie

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring