Goed werkgeverschap

Laatste update 19 november 2019 Leestijd: 6 min

05 Heldere arbeidsvoorwaarden en BOVAG-cao's

Goed werkgeverschap houdt ook in: heldere arbeidsvoorwaarden. De meeste BOVAG-leden vallen onder een door BOVAG afgesloten cao.

Goed werkgeverschap houdt ook in: heldere arbeidsvoorwaarden. Medewerkers moeten goed weten waar ze recht op hebben en wat er van hen wordt gevraagd. Denk aan pensioen, arbeidsongeschiktheidsvoorzieningen, scholing en arbeidsomstandigheden (arbo).

Door BOVAG afgesloten cao’s

De meeste leden van BOVAG vallen onder een door BOVAG-afgesloten cao. Het gaat om twee collectieve arbeidsovereenkomsten: de cao Motorvoertuigen- en Tweewielerbedrijven en de cao Tankstations en Wasbedrijven. In beide cao’s heeft BOVAG met de sociale partners afspraken gemaakt over salaris, verlof, werktijden, pensioen, e.d.. Uitzonderingen hierop zijn de afdelingen Rijscholen en Schadeherstelbedrijven. De rijscholenbranche kent geen cao en de schadeherstelbedrijven vallen onder de cao Carrosseriebedrijven (onderdeel van de cao Metaal en Techniek). Bij deze cao is BOVAG geen partij bij het afsluiten.

Meer over cao's

Scholingsfondsen

Voor de branches zijn er aparte scholingsfondsen:
OOMT voor de sector Motorvoertuigen- en Tweewielerbedrijven
OOTW voor de sector Tankstations en Wasbedrijven
VOC voor de carrosseriebedrijven

Pensioenfonds en arbeidsongeschiktheidsvoorziening

De branche neemt deel aan de pensioenvoorziening (bij Pensioenfonds Metaal en Techniek - PMT) en aan de arbeidsongeschiktheidsvoorzieningen (bij NV Schade). 

Meer over pensioen

Werkafspraken maken

In het verlengde van de cao maken werkgever en werknemer afspraken over de werkdagen en werktijden. Heldere afspraken moeten duidelijk zijn, dan komt de rest vanzelf. Zoals een keer de kinderen naar school brengen of een spoedafspraak bij de tandarts. Daar komt u met elkaar dan wel uit. 

Welke bepalingen over arbeidstijden heeft de cao?

Verder lezen?

Dossiers met dezelfde categorie

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring