Duurzaamheidsdoelstellingen (SDG's)

Laatste update 16 december 2021 Leestijd: 4 min

02 Wat doet ABS Autoherstel met de SDG's?

4 vragen aan Nico Stolk, directeur van ABS Autoherstel met 78 vestigingen in het land.

1. Wat doet u op het gebied van de sustainable development goal ‘klimaat en milieu’? 

“Duurzaamheid is al jaren een belangrijk speerpunt in onze activiteiten. Sinds 2012 was ABS al aangesloten bij Stichting Duurzaam repareren en in 2020 zijn alle vestigingen overgestapt naar Erkend Duurzaam. Het onderwerp staat centraal in onze doelstellingen en dat vertalen we door naar de vestigingen, die we hierin begeleiden. We hebben een paar jaar geleden een nulmeting gedaan, om te kijken hoe de footprint van de vestigingen eruit ziet. Op basis daarvan hebben we doelen opgesteld, die je vervolgens kunt meten, vergelijken en op basis van de inzichten stellen we nieuwe doelen. Het is een continu proces. Ondernemers zijn actief bezig met bijvoorbeeld zonnepanelen en ledverlichting. De laatste jaren maken we meer een omslag naar bewustwording en kijken we naar de gedachte achter een proces. Naast dat we bijvoorbeeld auto’s met banden op spanning afleveren, kijken we naar gedachte erachter: we willen ons proces duurzamer maken, hoe doen we dat? Zo komen we op meer en creatievere ideeën om uitstoot te verminderen. Denk aan een intake op afstand. Het is gebruikelijk om de klant langs te laten komen om de schade op te laten nemen. Maar op foto’s is al veel te zien. De klant hoeft dan niet heen en weer naar het bedrijf. Als je dat duizend keer op afstand doet als gehele keten, bespaar je veel kilometers.” 

2. Waarom vindt u dit thema belangrijk? 

“Duurzaamheid is belangrijk, om te zorgen dat je toekomstproof bent. Het vraagt om vooruit te kijken naar de lange termijn en daarin te investeren. Ook voor opdrachtgevers en klanten wordt duurzaamheid een steeds belangrijker thema. We kijken niet alleen naar milieu, maar ook naar bijvoorbeeld personeel. We willen goed zijn voor onze mensen om ze bij ons te houden.”  

3. Hoe belangrijk is samenwerken hierin? 

“Duurzaamheid is uiteindelijk van de hele keten. Het is belangrijk om de verbinding op te zoeken en samen met opdrachtgevers en klanten tot oplossingen te komen. Want soms wijkt een duurzame oplossing af van bestaande afspraken. Zoals dat men een vervangende auto verwacht. In de praktijk zien we dat vervangend vervoer-auto’s heel weinig kilometers maken. Daar moeten we het dan met de opdrachtgever over hebben om verwachtingen te managen. Op de veelal korte afstanden is een fiets een goed alternatief of heeft de klant zelf een oplossing om thuis te komen. Het is belangrijk dat je met elkaar de nut en noodzaak inziet. Het vraagt soms wat extra moeite en omschakelen. We zetten op elke vestiging een elektrische auto als vervangend vervoer. Een jaar geleden zagen we bij de consument terughoudendheid, vanwege het bereik. Inmiddels is dat geen punt meer.” 

4. Heeft u een boodschap voor andere ondernemers? 

“Zorg voor bewustwording en zoek de verbinding met elkaar op. Uiteindelijk is duurzaamheid iets van de gehele keten. Knip het op in kleine stappen. Daarmee gaat het meer leven en wordt het tastbaarder en leuker om aan te werken. En koppel er ook andere voordelen aan. Al onze vestigingen zijn gaan werken met tablets om minder papier te gebruiken. Digitaal kun je makkelijk later extra informatie toevoegen aan dossiers en je hebt op de tablet alle technische informatie beschikbaar. Als je laat zien dat het ook andere voordelen heeft, trekt dat mensen ook over de streep om de stap te maken. We zijn dagelijks actief om onze klanten te helpen. Verduurzamen is een onderwerp waar je even de tijd voor moet nemen, om afstand te nemen en met elkaar naar het proces te kijken. Zorg voor bewustwording in de hele organisatie, niet dat maar één of twee mensen ermee bezig zijn. Zoek met elkaar naar kansen. Dan ontstaan er creatieve ideeën.” 

Verder lezen?

Dossiers met dezelfde categorie

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring