Energiebesparing

Laatste update 13 april 2022 Leestijd: 4 min

02 Informatieplicht energiebesparende maatregelen

Voor elke ondernemer die op jaarbasis meer dan 50.000 kWh stroom of 25.000 m3 gas verbruikt, geldt de informatieplicht energiebesparende maatregelen. Daar komt heel wat bij kijken. BOVAG helpt u om dat op een goede manier te doen.

Voor wie geldt de informatieplicht?

Als u meer dan 50.000 kWh elektriciteit of meer dan 25.000 m3 gas op jaarbasis verbruikt, bent u verplicht om alle energiebesparende maatregelen te treffen die zich binnen 5 jaar terugverdienen. Lees hier de wettekst.

Meldplicht 

Voor 1 juli 2019 had u op een meldportaal van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) aan moeten geven welke energiebesparende maatregelen u wel en niet heeft getroffen. Heeft u dit nog niet gedaan, doe dit dan alsnog en zo snel mogelijk.

Maatregelenlijst

U kunt zelf een onderzoek op maat laten maken om te ontdekken welke maatregelen u moet treffen, maar het kan ook eenvoudiger en goedkoper:  De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft per branche een overzicht gemaakt, de zogenaamde ‘Erkende Maatregelen Lijst’ (EML). Alle maatregelen op deze lijst verdienen zichzelf binnen vijf jaar terug. BOVAG maakt zich er hard voor om de informatieplicht werkbaar te houden voor onze leden. Niet-bewezen energiebesparende maatregelen, zoals bijvoorbeeld de introductie van warmtepompen, hebben we daarom uit de voorgestelde maatregelenlijst weten te houden. Leden van BOVAG kunnen te maken krijgen met drie verschillende lijsten: 1. Mobiliteitsbranche, 2. Autoschadeherstelbedrijven en 3. Tankstations en Autowasinrichtingen.

Duurzaam. Energie. Besparen. (DEB)

MKB-Nederland ontwikkelde een online ondersteuningstool voor de uitvoering van energiebesparende maatregelen met de input van BOVAG. Dit programma, genaamd Duurzaam. Energie. Besparen. (DEB), helpt ondernemers bij het maken van keuzes. Per verplichte maatregel worden verschillende alternatieven gegeven, met prijzen en adviezen. U vindt er automatisch de maatregelenlijst die op uw branche van toepassing is. Iedere ondernemer maakt zijn eigen planningslijst. Zo kunt u de uitgaven aan energiebesparing in de komende tijd laten aansluiten bij de cashflow van uw bedrijf. Bijkomend voordeel is dat alle gerealiseerde en geplande energiebesparende maatregelen van het bedrijf worden samengevat in één document dat u eenvoudig kunt overleggen bij een mogelijke controle door de Onmgevingsdienst. Kijk op mijn.bovag.nl/deb voor meer informatie.

Vragen of hulp nodig?

Vragen over de Informatieplicht Energiebesparende Maatregelen? Bel of mail BOVAG Ledenadvies via 030 659 53 00 of ledenadvies@bovag.nl.

Hulp op locatie

Heeft u hulp nodig met het voldoen aan de informatieplicht? Een expert van het Instituut voor Duurzame Mobiliteit (IvDM) komt naar uw bedrijf, controleert samen met u welke maatregelen er al zijn uitgevoerd en vult met u de maatregelen in op de online omgeving van de overheid. Een rondgang en het invullen van de online omgeving neemt ongeveer 2 uur in beslag. De kosten hiervoor bedragen €495,- inclusief reiskosten, alle bedragen zijn excl. btw.  

Adviesrapport

Aanvullend op het bezoek van de expert van IvDM kunt u ervoor kiezen om een adviesrapport op te laten stellen. Dit rapport bevat een overzicht van de uitgevoerde en nog te nemen energiebesparende maatregelen, inclusief inzicht in de te realiseren energiekostenbesparing. De kosten voor deze rapportage bedragen € 75,- per vestiging, excl. btw. Neem voor de hulp op locatie of het adviesrapport direct contact op met IvDM, telefoon (0346) 728220.

Verder lezen?

Dossiers met dezelfde categorie

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring