De BOVAG-zekerheden

Laatste update 13 mei 2019 Leestijd: 4 min

04 BOVAG Garantiefonds Rijscholen

Leerlingen van uw rijschool hebben dankzij het BOVAG Garantie Fonds (BGF) de zekerheid dat ze hun vooruitbetaalde rijopleiding kunnen afmaken. Een extra argument dus om te kiezen voor een BOVAG-rijschool.

Wat is het?

Gaat een BOVAG-rijschool onverhoopt failliet? Dan kunnen de leerlingen dankzij het BGF hun vooruitbetaalde rijopleiding gewoon afmaken bij een andere BOVAG-rijschool in de buurt.

Het BGF keert geen geld direct uit aan de leerling. Het fonds betaalt de factuur voor het voltooien van de rijopleiding aan de vervangende rijschool.

Ook voor rijscholen die niet met vooruitbetaalde lespakketten werken is het BGF een heel effectief marketinginstrument. Het gaat niet om de pakketten, maar de promotie en het besef dat je als leerling aan het goede, vertrouwde adres bent; een BOVAG-rijschool met de bekende BOVAG-garantie.

Hoe werkt het?

Alle vooruitbetaalde lessen vallen onder het BGF. Ook daarom hebben rijscholen die niet met lespakketten werken veel aan het BGF. Het BGF geldt alleen voor consumenten en dus niet voor beroepsopleidingen. Onder het BGF vallen de rijbewijscategorieën AM, AVB, AVD, B en BE.

Een gedupeerde leerling die aanspraak wil maken op het BGF moet de volgende documenten overleggen:

  • Betalingsbewijs
  • Ingevulde leskaart
  • Ondertekende lesovereenkomst

Zonder deze documenten kan de leerling zijn opleiding niet afmaken op kosten van het BGF. Het is dus belangrijk dat u de BOVAG Lesovereenkomst gebruikt en uitreikt aan uw leerlingen. U kunt de BOVAG Lesovereenkomst bestellen bij de ledenwinkel. Verwijs leerlingen eventueel naar het BGF reglement (pdf) op onze publiekswebsite. Voor het BGF is het essentieel dat u de officiële lesovereenkomst en een leskaart gebruikt. U kunt ook uw eigen leskaart gebruiken.

Wat levert het op?

Het BGF biedt leerlingen extra zekerheid. Leerlingen kiezen daardoor eerder voor een BOVAG-rijschool dan voor een niet-aangesloten bedrijf. U onderbouwt hiermee uw uitstraling als goede en betrouwbare rijschool. Meer leerlingen zullen bewust voor uw rijschool kiezen.

Wat kost het?

Leden van BOVAG Rijscholen betalen per eerste examen € 0,75 (excl. btw) voor de examencategorieën AVD, B en BE. Deze afdracht verschijnt samen met de jaarcontributie op de factuur. De afdracht vindt plaats op basis van het aantal eerste examens AVD, B en BE in het voorafgaande jaar. Aan het eind van het jaar ontvangen wij deze gegevens per rijschool van het CBR. Daarmee bepaalt het BGF de afdracht voor het volgende jaar. De berekening van vindt plaats op basis van een staffel.

Hoe werkt de afdracht voor franchisenemers?

Bij BOVAG Rijscholen zijn ook franchisenemers aangesloten, die rijinstructie geven bij leden. Zij nemen meestal examens af op het CBR-registratienummer van hun franchisegever. Wij brengen de BGF-afdracht van deze franchisenemers in rekening bij de franchisegevers. Zij kunnen dit vervolgens onderling verrekenen met hun franchisenemers.

Vragen?

Heeft u nog geen antwoord op uw vraag? Neem contact op met BOVAG Ledenadvies. Via T: 030 - 65 95 300 of M: ledenadvies@bovag.nl.

Direct van start

Als lid van BOVAG Rijscholen neemt u automatisch deel aan het BGF. Dit kunt u gebruiken als extra verkoopargument bij de promotie van uw activiteiten.

Let op: nieuw garantiefonds uitgesteld

Er verandert de komende periode nog even niets aan het bestaande BOVAG Garantiefonds Rijscholen (BGF). Het bestuur van BOVAG Rijscholen neemt de tijd om de voorgenomen vernieuwingen (die per 1 januari 2017 zouden gaan gelden) nog eens goed tegen het licht te houden en te bespreken met leden. Meer informatie >> 

Verder lezen?

Dossiers met dezelfde categorie

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring