BOVAG Ondernemersagenda

Laatste update 23 juni 2021 Leestijd: 4 min

04 Vernieuwing

Weerbaarheid en vernieuwingskracht van het MKB.

BOVAG-Ondernemersagenda-Vertrouwen.png

Innovatie in het MKB is onder andere het vernieuwen van producten, productieprocessen en diensten, omdat de markt of de omstandigheden daarom vragen. Dan is het van belang dat u gebruik kunt maken van bijv. subsidies en kennis en daarnaast dat u uw opgedane kennis kunt beschermen en uw productieprocessen en diensten kunt aanbieden. Realiteit is echter dat ondernemers dagelijks te maken hebben met cyberdreigingen. Bedrijven moeten zich weren tegen deze dreigingen en voldoende investeren in beveiliging. De cyberrisico's voor ondernemers zijn divers en lopen uiteen van het betalen van losgeld om weer toegang te krijgen tot het eigen bedrijfsnetwerk tot de uitval van productiefaciliteiten waardoor de continuïteit van het bedrijf acuut in gevaar komt. 

Wat doet BOVAG?

 • Digitale weerbaarheid van het MKB versterken
  BOVAG werkt samen met MKB NL aan een MKB-vriendelijk cybersecurityprogramma. Digitale veiligheid is immers een voorwaarde om de kansen van de digitale economie te benutten. Meer info over ondermijning leest u hier

 • Toegang tot en behoud van subsidies (WBSO, RVO) 
  WBSO (innovatiesubsidie) behouden en toegankelijk(er) maken voor het MKB. Dit is een overheidssubsidie waarmee de innovatiekracht van o.a. het MKB wordt versterkt. Ongeacht de grootte, sector of technologie, worden ondernemers via deze regeling gestimuleerd om te innoveren. 

  MIA/VAMIL (RVO)subsidies (verduurzaming mobiliteit door investering in milieuvriendelijke technieken). BOVAG zet zich in om deze subsidies beter te laten aansluiten op het beleid van de overheid én het handelingsperspectief voor leden. Dat betekent dat dergelijke subsidies langer beschikbaar moeten blijven zodat u tijdig uw investering kunt plannen.  

 • Snellere opschaling, innovatie en digitalisering voor het MKB
  Het kabinet ondersteunt kleinere bedrijven actief met kennis en financiële middelen om digitaal én cyberveilig te ondernemen. Met digitalisering kunnen ondernemers hun productiviteit en concurrentiepositie verbeteren en hun markt vergroten. BOVAG zet zich in om samen met organisaties de kennisbehoefte van het brede MKB te koppelen aan het aanbod van kennisinstellingen en kennisvouchers.

Hoe helpt BOVAG?

Op mijn.bovag.nl/menukaarten vindt u de hulp overzichten in uw sector; een zo compleet mogelijke opsomming van alles wat BOVAG exclusief voor zijn leden beschikbaar heeft. Van Ledenadvies en bemiddeling tot diverse programma’s en hulpmiddelen zoals digitale formulieren (proefrit, offerte, koopovereenkomst), het Digitaal Service Register en het programma Denk Vooruit. Denk Digitaal.

Wat heeft BOVAG bereikt?

 • Programma Denk vooruit. Denk digitaal. en kennisvouchers voor mkb.
 • BOVAG is initiatiefnemer van de website Samen Digitaal Veilig: cybersecure opleiden medewerkers. Initiatief goed ontvangen door ministerie Justitie & Veiligheid. Wacht op lancering.

Hoe kunt u helpen?

​Loopt u ergens tegenaan en denkt u dat BOVAG een rol kan spelen hierbij? Mail ons dan, ondernemersagenda@bovag.nl.

Bekijk ook:


Verder lezen?

Dossiers met dezelfde categorie

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring