Netwerkstudie: het automotive retailnetwerk in 2030

Laatste update 28 juni 2022 Leestijd: 1 min

03 Gevolgen voor dealers en onafhankelijke autobedrijven

Wat betekenen de veranderingen in de autobranche voor de autoretailers: de dealers en de onafhankelijke autobedrijven? We zetten het voor u op een rij.

Autodealers

Dealers worden geconfronteerd met nieuwe distributiemodellen en bijbehorende contracten. Met verschuiving van verkoop naar de fabrikant als gevolg, waardoor dealernetwerken verder krimpen. Occasionverkoop wordt nog belangrijker voor dealers, evenals de aftersales, waar een verdere efficiencyslag noodzakelijk is en er meer verwevenheid met de activiteiten van het universele kanaal ontstaat. Het aantal dealerbedrijven met een eigen leasemaatschappij zal sterk afnemen. De heel grote dealerholdings kunnen als gevolg van hun omvang en samenstel van activiteiten ook superretailer worden.

Onafhankelijke autobedrijven

Er komt meer concurrentie in occasionhandel, met nog meer focus op online. De overcapaciteit aan werkplaatsen loopt op naar een derde. Reparatie en onderhoud worden veel vaker gestuurd door de superretailer. Meedoen betekent voldoen aan de eisen van de nieuwe klant, de superretailer: professionalisering, efficiƫntie, kennis en landelijke dekking. Er zal wel een rol blijven voor de local hero, maar kleiner dan in het verleden.

Verder lezen?

Dossiers met dezelfde categorie

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring