Corona > Corona en bedrijfsvoering > RDW en import (corona-noodprocedure) personenauto’s 

RDW en import (corona-noodprocedure) personenauto’s 

RDW heeft dankzij lobby van BOVAG een tijdelijke procedure ontwikkeld. Deze procedure is sinds 30 maart van kracht. Sinds 10 april geldt de regeling ook voor geimporteerde motorfietsen en lichte bedrijfsvoertuigen van erkenningshouders, verkocht of niet verkocht. BOVAG heeft enkele belangrijke feiten voor u op een rij gezet.

Eisen om van de corona-noodprocedure gebruik te kunnen maken

 • Uw bedrijf heeft de erkenning Bedrijfsvoorraad; 
 • Het voertuig betreft de voertuigcategorie personenauto (M1); 
 • Het voertuig betreft geen schadevoertuig als bedoeld in Artikel 1.1 Regelingvoertuigen;  
 • Het voertuig voldoet nog aan de beschrijving op het buitenlandse kentekenbewijs; 
 • Het voertuig is aantoonbaar verkocht;  
 • Het voertuig moet binnen 5 werkdagen na ontvangst van het RDW Bewijs van Inschrijving op naam worden gezet van de koper;  
 • U betaalt op rekening: aan het einde van de maand ontvangt u een factuur; 
 • U stuurt na afloop het buitenlands kentekenbewijs op. 

Hoe werkt het? 
De keuring gebeurt aan de hand van digitale documenten en foto’s. Personenauto’s krijgen zo – zonder een fysieke keuring – een kenteken en kunnen worden geleverd en gefactureerd. Zo ontvangen autobedrijven toch hun geld. In specifieke gevallen kan RDW de voertuigen achteraf alsnog fysiek keuren.
Ga naar de website van RDW voor meer informatie.

Aandachtspunten aanlevering digitale documenten en foto’s 
Aangezien het een noodprocedure betreft, is het essentieel om het proces zo vlot mogelijk te laten verlopen. Wij vragen daarom aandacht voor het volgende:  

 • Alle benodigde documenten worden aangeleverd in 1 e-mail; 
 • U levert alle benodigde documenten en foto’s aan als bijlagen bij de e-mail, dus niet als los ZIP-bestand of apart verzonden via WeTransfer; 
 • Documenten en foto’s moeten duidelijk zijn, dus goed leesbaar en scherp; 
 • Alle bijlagen mogen samen niet groter zijn dan 8 Mb; 
 • Controleer voor verzending of alles is bijgevoegd; 
 • Controleer of u uw handtekening heeft gezet. 

Doorlooptijd en verwachtingen 
Normaal gesproken zou een dergelijke nieuwe procedure enkele weken of maanden getest worden. Vanwege de urgentie is dat nu niet mogelijk. RDW kan op dit moment nog geen duidelijkheid geven over de doorlooptijd van de aanvragen. De keuringsinstantie vraagt begrip voor de situatie en doet er alles aan om een verkocht voertuig zo snel mogelijk van een kenteken te voorzien. 

Check RDW-website voor actuele info 
RDW verbetert het proces voortdurend, zodat nog meer inschrijvingen in één keer goed gaan. BOVAG vraagt u de website van RDW in de gaten te houden.
Hier vindt u de meest actuele informatie en de laatste versie van het aanvraagformulier.

Lobby BOVAG overige voertuigen 
BOVAG blijft aandringen op importkeuringen voor de overige voertuigen, zoals bedrijfswagens en motoren. De kans dat andere voertuigcategorieën ook in aanmerking komen, wordt groter naarmate de procedure voor personenauto’s beter gaat lopen. Dan krijgt RDW hier immers tijd voor. 

Meer informatie 
Heeft u een vraag over de tijdelijke importregeling of andere RDW-gerelateerde zaken in verband met corona? Op de pagina '
Veelgestelde vragen'  vindt u mogelijk het antwoord of kijk anders op de website van de RDWWij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring