Terug

ASN Autoschade Luchjenbroers over verduurzamen: "We worden steeds fanatieker"

Ondernemerschap
Leestijd: 5 min

In 2018 nam Petra Luchjenbroers met broer Henk ASN Autoschade Luchjenbroers in Emmen over van vader Henk senior. Een jaar later volgde de overname van Autoschade Hawé in Hoogeveen. Het duo besloot het bedrijf te huisvesten in een compleet nieuw pand, toekomstbestendig en gasloos. Ook de werkplaats en de spuitcabine.

"Het resultaat is echt uniek, want we heb­ben alles zelf moeten uitdenken. Toen we onze nieuwbouwaanvraag bij de gemeente indienden, werden we gewezen op de hoge eisen aan duurzaamheid. Die golden gek genoeg alleen voor het kantoor, maar niet voor de werkplaats. We hebben toen zelf, ook vanwege de torenhoge energieprijzen, besloten het in één keer goed te doen: het gehele pand, dus kantoor en werkplaats, goed geïsoleerd, gasloos en energieneutraal. In de werkplaats zie je nu een groot buffervat met warm water, aangesloten op warmwatercollectoren, die op het dak liggen. Buiten staan twee grote warmtepompen, die voor bijverwarming zorgen wanneer dat nodig is. We willen ook zonnepanelen voor de elektriciteit, maar we mogen geen energie terug leveren. Er wordt nu gekeken naar een apparaat dat de zonnepanelen bij teveel opgewekte stroom kan blokkeren.”

Fantastisch

"Het buffervat zorgt voor vloerverwarming in het hele pand. De spuitcabine werkt met elektrische branders en een systeem voor warmterugwinning dat de uitgeblazen warme lucht kruist met de van buiten ingeblazen koude lucht, die dus verwarmd binnenkomt. Dat levert een energieverbruik reductie van zeventig procent op. Pa, die vroeger gewend was net gespoten auto’s met gasbranders een uur lang op 80ºC te drogen, dacht dat de lucht nu nooit warm genoeg zou worden. Maar tegenwoordig werk je in plaats van met synthetische of tweecomponentenlakken, met waterdragende, luchtdrogende lakken. Daarbij is drogen op zo’n 25ºC al voldoende. Toen we de cabine voor het eerst opstartten was de temperatuur in no time op 35ºC, het werkt fantastisch!”

Luchtcirculatie

“Ook de afzuiginstallatie in de werkplaats, waar wordt geschuurd en geplamuurd, is door onszelf uitgedacht. Dankzij speciale koolstoffilters is er sprake van honderd procent inpandige luchtcirculatie. Vroeger ging die afgezogen warme lucht naar buiten en haalde je verse, koude lucht naar binnen. Er zitten ook computergestuurde omvormers op de afzuiginstallatie, die het toerental automatisch aanpassen naar de stand die je op dat moment nodig hebt. Ook dat zorgt voor veel minder energieverbruik. De investering was enorm, maar we zien nu al dat onze energierekening flink is gekelderd. Dus het terugverdienen is begonnen. Nu alles zo goed verloopt in Hoogeveen, willen we ook ons pand in Emmen aanpakken. Wanneer je je eenmaal in de verduurzaming stort, wordt het een sport, waar je steeds fanatieker in wordt."

Tips van Petra

  • Als je van plan bent een schadeherstelbedrijf te beginnen, start dan in een nieuw pand en niet in een oud pand. Dat scheelt enorm in je energie- en duurzaamheidsinvesteringskosten.
  • Neem gerust contact met ons op voor tips!

Dit artikel is verschenen in de BOVAGkrant 2023-05. 
Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring