Terug

“Vrijheid, rebels en vooruitstrevend: dat is Harley-Davidson in elk facet”

Ondernemerschap
Leestijd: 6 min

Ze hebben ze allemaal gehad: de dealerschappen en daarmee de motoren van bijna alle grote merken. Van de Japanners tot de Engelsen en Italianen. Maar er is er maar één waarvan het hart van Richard en Manon Oude Monnink echt sneller gaat kloppen: Harley-Davidson. “Het is de vrijheid.”

Richard: “Mijn ouders, Jan en Ans Oude Monnink, zijn het bedrijf gestart in 1966 in Vroomshoop. Een veelzijdige motorzaak met merken als Honda, Yamaha, Kawasaki en Suzuki. In 1974 kwam daar Harley-Davidson bij, en vanaf het moment dat zij met het nieuwe Evolution-motorblok kwamen in 1984 was de samenwerking een groot succes.”

Manon: “In 1992 hebben wij de zaak overgenomen, en al snel zagen wij dat het erg complex was met negen verschillende dealerschappen. Je hebt dan ook negen verschillende bazen. Wij wilden terug naar één, naar focus, naar alleen authorized dealer van Harley-Davidson. Daar ligt ons hart.”

Richard: “Stapsgewijs hebben we toegewerkt naar het exclusieve dealerschap met de afbouw van het aantal merken en het Harley-proof maken van het storedesign. Al snel hadden wij de wind in de zeilen. Twee keer werden we Harley-dealer van het jaar. Dat bracht extra klandizie, we groeiden daardoor uit ons jasje in Vroomshoop. In 2016 hebben we de nieuwbouwplannen hier in Borne vormgegeven, in december 2017 zijn we geopend.” 

Manon: “Een zichtlocatie met 3.500 vierkante meter, vlakbij de snelweg A1. We kregen ineens andere klanten binnen, naast de vaste klanten. Hier kunnen we een breder aanbod presenteren. Van motoren, accessoires tot kleding: jassen, schoenen, helmen. Het zogenoemde H-D Clothes & Collectibles is mijn domein. Richard is vooral druk met het organisatorische aspect van de zaak. En onze zoon Bas werkt ook mee, hij doet onder meer de sales. Of hij de zaak wil overnemen? Voorlopig niet, en in ieder geval niet in zijn eentje.”

Richard: “Ja, de familie is besmet. En wat dat toch is, dat Harley-gevoel? Het merk staat voor vrijheid, dat voel ik ook echt zo. En mijn klanten ook. We zeggen weleens: je hebt een vrouw én een Harley. Lekker eropuit, met elkaar, met de motor. Of de fiets. We hebben namelijk ook elektrische fietsen van Harley-Davidson, de Serial 1. Dat is een goede aanvulling. Ongeveer zestig procent van de klanten die een fiets koopt, heeft geen Harley-motor. Die zouden dus anders niet bij ons komen.”

Manon: “We hebben ook een eigen motorclub, het North East Holland Chapter, met 230 leden. Klanten die hier een motor kopen, kunnen lid worden. Wij organiseren tal van activiteiten, een new memberlunch bijvoorbeeld. En een Koningsdag ride-out. Niets moet, alles kan. Gewoon gezellig, lol hebben samen. En wat ik ook zo mooi vind; ga met een Harley op een willekeurige parkeerplaats staan en je hebt aanspraak.”

Richard: “Het is het rebelse, de vooruitstrevendheid. Ze gaan mee met de tijd, zo hebben we ook een elektrische Harley-Davidson (inmiddels onderdeel van Live Wire, red.) verkocht. Dan zeiden klanten: wat moet je daar nu mee? Maar die techniek hoort ook bij de toekomst. De komende vijf tot tien jaar zal er op dat gebied veel veranderen, al verwacht ik dat de verbrandingsmotor nog een lange toekomst heeft.”

Richard: “Het komt ons niet aanwaaien hoor. Het is hard werken; we kiezen voor kwaliteit. Altijd. Geen motor gaat hier de deur uit zonder BOVAG Garantie. In de werkplaats hebben we vijf werkstations, netjes geordend. We maken gebruik van de beste (digitale) apparatuur en gereedschappen. Onze monteurs hebben allemaal de Harley-Davidson University gevolgd, het hoogste niveau. Echte specialisten. Onderhoud, tuning, customizing of special builds, wij doen het allemaal. We hebben een goede naam, die houden we hoog.”

“Wij wilden terug naar één, naar focus, naar alleen authorized dealer Harley-Davidson. Daar ligt ons hart”

Oude Monnink Motors

Opgericht: 1966
Locatie: Borne
Activiteiten: Authorized dealer van Harley-Davidson met motoren (nieuw en gebruikt) en fietsen, de verkoop van accessoires, een kledingafdeling en professionele werkplaats
Aantal personeelsleden: 12
Dealerschap: Harley-Davidson
Bijzonder: Al 54 jaar BOVAG-lid

Dit artikel is verschenen in de BOVAGkrant 2023-04.
Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring