Terug

Expert Jasper Scholten geeft kijkje in jongerenbrein

Personeel
Leestijd: 6 min

In de werkplaats is vaak sprake van een generatiekloof. Waar oudere monteurs en werkplaatschefs vergroeid lijken met hun job, halen hun jonge collega’s het liefst alles uit leven. Wat drijft de jonge generaties? Hoe ga je als werkgever met ze om? En wat voegen ze toe aan je bedrijf? BOVAG vroeg het Jasper Scholten (34), schrijver van het boek Het Millennial Mysterie.

Wanneer we het over de jongere generaties hebben, over wie hebben we het dan precies?
“Voor mijn onderzoek stel ik dat iedere vijftien jaar een nieuwe generatie wordt geboren. De nieuwste generatie is Gen Z, dat zijn jongeren tot begin twintig. Millennials zijn geboren tussen 1985 en 2000. Dat zijn mensen die nu dus tussen de 20 en 35 jaar oud zijn. Daarvan zijn er zo’n 3,1 miljoen in Nederland. Opvallend is dat 46 procent van de millennials hoog opgeleid is: hbo+.”  
 
Waarin verschilt Gen Z van millennials?
“Het verschil zit voornamelijk in hun frustratie-tolerantieniveau. Ofwel: hoe gaan ze met tegenslagen om? Bij Gen Z is dit niveau lager. Zij worden opgevoed door ouders die alles voor hen willen regelen, van huiswerkbegeleiding tot selecties op de sportclub. Ze maaien het gras voor de voeten van hun kinderen weg en als ze op de arbeidsmarkt komen, weten ze het niet meer.” 

 Je schreef het boek Het Millennial Mysterie. Waarom?
“In 2017 kwam het CBS samen met ArboNed met cijfers dat er ongeveer honderdduizend millennials thuis zitten door te veel stress of een burn-out. Dat is vergelijkbaar met steden als Delft en Leeuwarden! Vacaturewebsite Monsterboard kwam kort daarna met een onderzoek onder millennials waaruit bleek dat 85 procent van de ondervraagden zei te twijfelen over werk en privéleven. Dat vond ik best schokkend. Hoe kan het nu dat deze generatie chronisch ongelukkig lijkt? Daarop wilde ik een antwoord vinden.” 

Wat heb je ontdekt?
“Jongeren willen altijd meer. Een leukere baan, meer inkomen, vaker reizen en als het even kan ook nog een weeshuis in Peru opzetten. Het is niet snel goed genoeg. Dat kan voor frustratie en veel stress zorgen. Aan de andere kant vragen ze zich veel vaker dan eerdere generaties af: is dit het nou? Die twee kampen – stress en is dit alles – zijn vooral het gevolg van onze opvoeding en de wereld waarin we zijn opgegroeid.”  

Wat is het grote verschil met eerdere generaties?
“Tegen de jongste generaties is altijd gezegd dat ze uniek zijn. Dat ze talent hebben en dat ze alles kunnen worden wat ze willen. Tegelijkertijd groeien ze op in een maatschappij met heel veel druk om te presteren. Als dingen dan niet lukken of niet gaan zoals ze verwachten, kunnen ze maar naar één iemand wijzen: zichzelf.”  

Door hun eigen hoge verwachtingen en druk van buitenaf zijn ze sneller gestrest of uitgekeken?
“Jonge mensen willen in alles een tien scoren. In hun werk en in hun privéleven, maar ook op het gebied van gezondheid en vrienden. Dat is eigenlijk onmogelijk. Daarbij willen ze wel carrière maken, maar het liefst drie dagen in de week, want er moet wel genoeg tijd overblijven voor andere dingen. Eerdere generaties waren meer vergroeid met hun werk. Zij ontleenden dáár hun identiteit aan.”  

Welke band hebben jongeren met hun werk?
“Zij hechten meer aan relaties op de werkvloer, bijvoorbeeld met collega’s of hun leidinggevende. Die verhoudingen moeten goed zijn. Dat vinden ze belangrijker dan de status van een bedrijf of arbeidsvoorwaarden. Jongeren werken ook graag samen of in teams, ook daarin verschillen ze van oudere generaties.”  
 
Wat is de grootste misvatting over hen?
“Dat ze lui en verwend zijn. Of snel de handdoek in de ring gooien. Dat is echt niet zo. Ze willen hun werk juist heel graag heel goed doen, maar daarin worden ze niet altijd begrepen. Dat komt omdat ze andere dingen in het leven net zo belangrijk vinden. En dan kunnen ze vastlopen. Maar als je snapt wat deze generaties drijft en weet hoe je daarmee om kunt gaan, dan haal je vaak zeer enthousiaste en loyale medewerkers in huis.”  

Wat voegen jongeren toe aan een organisatie?
“Uiteindelijk heeft iedere generatie een rol te spelen in een bedrijf of organisatie. Oudere generaties hebben ervaring waardoor ze goed keuzes kunnen maken en jongeren hebben nog voelsprieten voor vernieuwing. Zij kunnen ouderwetse manieren van werken – sleetse vergaderingen – of werken met verouderde technologie updaten.” 
 
Hoe kweek je als werkgever wat extra begrip tussen de verschillende generaties?
“Een mooie oefening is om iedereen een top vijf te laten maken van zaken die energie geven en die energie vreten. Vaak zie je dan dat door generaties heen dezelfde dingen worden opgeschreven, alleen net in iets andere woorden. Maar zorg wel dat je dezelfde taal spreekt! Het begrip zelfontwikkeling betekent voor een babyboomer echt wat anders dan voor een millennial. Ouderen denken al snel aan een cursus verkoop, terwijl het voor de jongere generatie juist heel goed een workshop mindfulness kan zijn.”

Jasper Scholten (34) is schrijver, spreker en trainer. Zijn expertise: millennials en persoonlijke ontwikkeling. In 2017 schreef hij het boek Het Millennial Mysterie, waarin hij op zoek gaat naar de drijfveren, de twijfels en de zoektocht naar zingeving van deze generatie.
 

Van babyboomer tot Gen Z 

Millennials zijn geboren tussen het jaar 1985 en 2000. Zo’n 3,1 miljoen jonge Nederlanders vallen in deze categorie. Opvallend is het hoge opleidingsniveau van deze generatie: 46 procent heeft aan het hbo of de universiteit gestudeerd. Dat is een groot verschil met babyboomers. Daarvan werden er tussen 1945 en 1955 2,4 miljoen geboren. Het percentage hoogopgeleiden was in 1960 in ons land slechts 4 procent. De nieuwste generatie is ‘Gen Z’ en bestaat uit jongeren van 10 tot 25 jaar. Zij worden digital natives genoemd en kennen geen wereld zonder internet.

Tekst: Mathijs Sukel

Dit artikel is eerder verschenen in BOVAGkrant 05-06-2021.
 
Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring