Terug

Voertuigdiefstal neemt toe; zo voorkomt u het!

Producten en Diensten
Leestijd: 5 min

De diefstalcijfers kropen afgelopen jaar weer wat omhoog. Reden om extra alert te zijn als u een auto, motor, caravan, camper of aanhangwagen meegeeft aan een klant. Helemaal nu het voorjaar voor de deur staat en mensen weer volop op pad gaan. U kunt diefstal, schade en onnodig gedoe voorkomen door in het geval van verhuur, een proefrit of vervangend vervoer uw klant te checken in het BOVAG-waarschuwingssysteem Elena.

Het kan iedereen overkomen: een klant die er betrouwbaar uitzag aan de balie gaat er tijdens de proefrit met de auto of de motor vandoor. Of een klant brengt een gehuurde auto, camper, caravan of aanhangwagen terug met een flinke beschadiging, en betaalt vervolgens de rekening niet. Situaties die u als ondernemer veel tijd en geld kosten. Dit kunt u in veel gevallen voorkomen. Steeds meer branches binnen BOVAG kunnen gebruikmaken van het waarschuwingssysteem Elena. Aan de hand van deze ‘zwarte lijst’ kunt u in het geval van verhuur, een proefrit of vervangend vervoer in een paar seconden de persoon aan de balie checken. Krijgt u een ‘hit’ en staat deze klant dus geregistreerd in Elena, dan heeft diegene zich bij een ander BOVAG-bedrijf niet aan de afspraken gehouden. Het kan zijn dat die persoon een openstaande rekening niet of veel te laat heeft betaald, het voertuig heeft beschadigd, te laat heeft teruggebracht of zelfs heeft verduisterd. Staat degene tegenover u geregistreerd in Elena, dan is dat een goede reden om het voertuig niet mee te geven. Zeker nu het zonnige seizoen weer start, waarin mensen weer meer op pad gaan en bij u een auto, motor of kampeermiddel komen huren, is het belangrijk om extra alert te zijn. Bereid u dus goed voor en ga met Elena aan de slag. Sinds januari kunnen ook de caravan-, camper- en aanhangwagenbedrijven zich aansluiten op Elena. Met nog meer bedrijven die er gebruik van kunnen maken, wordt het systeem krachtiger en kan criminaliteit in de mobiliteitsbranche nog beter worden teruggedrongen. En heeft u zelf te maken gehad met een malafide klant? Dan kunt u deze ook in Elena registreren om andere collega’s in de branche te waarschuwen. 

Auto-, aanhangwagen-, caravan-, camper-, motor-, verhuur- en deelautobedrijven kunnen gebruikmaken van Elena, en de abonnementskosten zijn inbegrepen in de contributie. Meld u aan op mijn.bovag.nl/elena. Daar vindt u meer redenen om Elena te gebruiken, een handig stappenplan voor de aanvraag en een werkinstructie.

Elena-deel-1-bk-2023-01.jpg


Elena-deel-2-bk-2023-01.jpg

Dit artikel is verschenen in de BOVAGkrant 2023-01
Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring