Terug

BOVAG & Tensen Tweewielers: samen optrekken in vastgoed

Wet- en regelgeving samenwerken vastgoed
Leestijd: 7 min

Scooter- en motorscooterbedrijf Tensen Tweewielers uit ’s-Gravenzande groeit en wilde verhuizen naar een locatie buiten het centrum. De gemeente hield dat tegen. Met hulp van vastgoedspecialist Aad Verkade van BOVAG lukte het uiteindelijk toch. 
 

Tjem Tensen van Tensen Tweewielers: “In 2003 begonnen mijn vader en ik het bedrijf in het centrum van ’s-Gravenzande. In 2010 werd ik mede-eigenaar, in 2019 stapte mijn vader uit. Ik heb vier vaste krachten in dienst, een aantal parttimers en oproepchauffeurs. Het bedrijf groeit, we hebben verschillende externe plekken waar we spullen moesten parkeren. Bovendien wilde ik ons huurpand kopen, maar dat wilde de verhuurder niet. Toen zijn we gaan zoeken naar een groter kooppand. In april 2019 vonden we een locatie, buiten het centrum. De gemeente vond dat detailhandel in het centrum moet plaatsvinden. We zochten contact met BOVAG om samen te kijken hoe we de gemeente konden overtuigen.” 

Visie

Piet Tensen: “In een voorgesprek met Aad Verkade besloten we om in te zetten op het argument dat wij alleen in scooters en motorscooters handelen. Dat is anders dan een fietsenzaak en het is niet gek om zo’n bedrijf buiten het centrum te vestigen. De provincie biedt daar zelfs ruimte voor. Wij hebben toen veel stukken aangeleverd die Aad heeft verrijkt met zijn input en visie. Vervolgens zijn we een aantal keer bij de gemeente aan tafel geweest. Het feit dat BOVAG aanschoof en de persoonlijkheid van Aad zorgden dat we gehoord werden.”
 

Goede gronden

Piet: “Natuurlijk zat de frustratie over het trage bewegen van het ambtelijk apparaat soms hoog. Het hele proces duurde tien maanden. Een aantal keer hebben we overwogen om het via de politiek te spelen, maar Aad adviseerde om met de ambtenaren in gesprek te blijven. Dat bleek de juiste route, omdat we goede gronden hadden voor ons verzoek.” Tjem: “Op 1 oktober trekken we in het nieuwe pand. Ik heb veel geleerd van het proces en zou het zo weer doen.”

 

Aad Verkade, specialist vastgoed bij BOVAG: "Ik had al eerder contact gehad met deze gemeente voor een soortgelijk vraagstuk met een fietsenzaak. De beleidsmedewerker economische zaken hield deze keer de boot heel erg af, communiceerde vooral per e-mail. We hebben aangedrongen op een persoonlijke ontmoeting, om uit te leggen wat we wilden en hoe we de belemmeringen dachten op te lossen.”

 

Alternatief

Aad: “In zulke zaken neem ik vooral een coachende rol op me: ik beweeg de ondernemer het initiatief te blijven nemen en feiten en cijfers aan te leveren. Tjem en Piet deden dat heel secuur en snel. Ik kan de argumenten kracht bijzetten door ontwikkelingen in de sector te benoemen. Samen zoeken we vervolgens oplossingen voor bezwaren die de gemeente opwerpt. Je moet altijd een alternatief bieden. In dit geval door aan te bieden het oude pand een woonbestemming te geven, in samenwerking met een pensioenfonds. De verhuurder had echter geen haast met het vinden van een huurder, dus daarmee was de kous af.”
 

Rijpen

Aad: “In gesprek met de gemeente hebben we de aandacht weten te vestigen op de toekomst van het bedrijf en de gemeente overtuigd dat expansie nodig was. Daarbij moet je tot het eind in gesprek blijven met beleidsmakers. Pas als dat mislukt, kun je als laatste redmiddel de lokale politiek inschakelen. Als ondernemer is het verstandig om beleidsmakers niet te snel te passeren: wie weet heb je ze later nog eens nodig. Mijn insteek in dit soort gesprekken is dan ook altijd om te luisteren, geduldig te blijven, onderzoeksrapporten op tafel te leggen en een voet tussen de deur te houden. Tjem en Piet begrepen dat sommige dingen moeten rijpen en hebben het heel rustig en weloverwogen opgepakt. Als het nieuwe pand wordt geopend, ontkurken we samen een flesje om het te vieren.”
 

Kijk wat BOVAG voor u kan betekenen op het gebied van herbestemming van vastgoed: mijn.bovag.nl/vastgoed.

Dit artikel is verschenen in BOVAGkrant 07-08-2020
Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring