Terug

Profile Mondt start in nieuw pand, dankzij een beetje hulp van BOVAG

OndernemerschapWet- en regelgeving
Leestijd: 10 min

Een fietswinkel is detailhandel en dat hoort volgens provincie en gemeente thuis in een stads- of dorpskern. Wil je als fietsondernemer meer ruimte dan kom je vaak daarbuiten terecht. En dat mag niet. Walter en Marianne Poot gingen daarover samen met BOVAG en de gemeente Westland in gesprek met als resultaat dat ze op 15 maart hun nieuwe, ruime Profile Mondt openden.
 

Ondernemen is risico’s nemen. Dat weten Walter de Brabander en Marianne Poot van Profile Mondt maar al te goed. Eind februari liep het huurcontract van hun bedrijfspand af terwijl de vergunning voor het nieuwe pand tot eind januari op zich liet wachten. Met veel doorzettingsvermogen en hard werken, kwamen zij de ambtelijke molen door en kregen de benodigde vergunningen voor het vestigen van hun fietswinkel in een voormalig bedrijfspand net buiten het centrum van ’s-Gravenzande. “Het was een hele spannende tijd”, kijkt Marianne terug.

“Je voelt je op zo'n moment zo alleen staan tegen zo'n instantie als de gemeente”
Marianne Poot | Eigenaar Profile Mondt

Al sinds 1904 verkoopt de familie Mondt fietsen in ’s-Gravenzande. Meer dan een eeuw deden zij dit vanaf de Pompe van Meerder- voortstraat. Walter en Marianne namen het bedrijf negen jaar geleden over van de tante van Walter. “Het pand was voor de huidige wensen en eisen te hokkerig en te donker. Ook had het twee verdiepingen en dat is niet prettig omdat klanten zelden naar boven gingen, dus onze voorraad daar niet zagen.” Toen er op de parkeerplaatsen voor de deur een parkeer- garage werd gebouwd met de uitgang aan de andere kant, was dat voor het stel het moment om op zoek te gaan naar een ander pand.

header-image

Geen proefrit mogelijk

Marianne Poot: “Omdat we ons van de gemeente in het centrum moesten vestigen, hebben we daar verschillende panden bekeken. Die waren veel te klein en onze plannen zouden daar niet passen. Ook niet omdat de merken die wij verkopen hogere eisen stellen tegenwoordig. Daarnaast mag er in het centrum niet worden gefietst waardoor onze klanten geen proefrit konden maken. Via via kwamen we op het pand waar we nu zitten. Nadat de onderhandelingen waren gestart met de eigenaar die in Spanje woont, kwamen we erachter dat er een vergunning op zat van ‘detailhandel van volumineuze goederen’. Een fietswinkel is officieel ‘ambach- telijke detailhandel’, net als een schoenmaker en kapper. Vreemd natuurlijk want die hebben veel minder ruimte nodig. Ik nam contact op met de gemeente maar kwam niet verder.

Ik zat helemaal in zak en as. We waren totaal verliefd op het pand, dachten dat de juiste vergunning erop zat en kregen toen te horen dat het niet kon doorgaan. Je voelt je op zo’n moment zo alleen staan tegen zo’n instantie als de gemeente. Opeens dacht ik aan BOVAG. Ik dacht dat zij dit misschien wel eens eerder hadden meegemaakt, want wij zijn vast niet de eerste fietswinkel die het niet kan vinden in het stadscentrum. Ik werd al vrij snel in contact gebracht met Aad Verkade van BOVAG. Het was zo fijn om iemand te spreken die met je meedenkt. Vergunningen en overleggen met de gemeente is niet je dagelijks werk dus dat is heel lastig.”

Samen met Aad gingen ze opnieuw naar de gemeente en spraken daar met twee beleidsambtenaren. “Aad is vanaf dat moment meegegaan met alle gesprekken bij de gemeente. Hij heeft onderzoeken van BOVAG toegestuurd waarin wordt onderbouwd dat fietswinkels meer ruimte nodig hebben om een toekomstbestendig bedrijf te kunnen zijn. Hij weet gewoon waar hij het over heeft en kan dit landelijk aantonen en aankaarten. Je zit dan met een stevige partij aan tafel tegenover zo’n gemeente. De gemeente veranderde ook haar houding toen bleek dat BOVAG wilde helpen met advies.”

“De gemeente veranderde ook haar houding toen bleek dat BOVAG wilde helpen met advies”
Marianne Poot | Eigenaar Profile Mondt

Toestemming en vooronderzoek

De gemeente Westland droeg Walter en Marianne op om akkoord te vragen aan MKB Westland en de ondernemersvereniging ’s-Gravenzande om de winkel buiten het centrum te vestigen. Die kregen ze want ook daar was begrip voor hun wensen en die pasten niet in het winkelcentrum. Marianne en Walter konden vervolgens een vooronderzoek doen met onder andere een asbestcontrole om te kijken of ze in aanmerking konden komen voor de vergunning. De scan was positief waardoor de beleidsambtenaren met een positief advies en het onderbouwende rapport van BOVAG naar hun bestuurders konden. Toen volgde een periode van wachten op de vergunning.
 
“Begin januari kregen we de sleutel van het nieuwe pand en eind februari moesten we uit ons oude pand zijn. We konden niet anders dan alvast aan de slag gaan. Dat bracht natuurlijk wel de nodige spanning met zich mee. Gelukkig ging de verbouwing vlot en was in acht weken alles geregeld. Eind januari kregen we de vergunning en konden we ons volledig richten op de nieuwe winkel.”

header-image

Honderd procent

Het stel kijkt nu terug op een hele turbulente tijd en geniet tegelijkertijd van de nieuwe winkel. “Het is een heel licht pand met grote ramen en ook een warme sfeer. We hebben alles gelijkvloers en genoeg ruimte om ook de reparatiefietsen binnen kwijt te kunnen. Dat scheelt elke dag zeker een uur met fietsen naar buiten zetten en weer binnen halen. We hebben ook alleen maar positieve reacties gekregen van onze klanten. Ze vinden de winkel honderd procent verbeterd. Dat vinden wij ook. We verwachten dat we nu verder gaan groeien. We hebben meer fietsen op voorraad en kunnen daardoor sneller schakelen met de klant. Ons bedrijf is nu groot genoeg om de komende jaren voort te zetten.”

BOVAG helpt bij bestemmingsplanwijzigingen

Bij BOVAG is branchemanager Aad Verkade de vastgoedspecialist. Hij kijkt terug op een mooi traject. “Het was mooi om te zien dat wanneer Marianne en Walter op weerstand stuitten, ze niet opgaven. Om een succes te maken van zo’n traject moet je een lange adem hebben en vooral ook je verhaal strak onderbouwen. Dat konden we hier prima doen en met een mooi resultaat. Zij hebben de uitzondering gekregen. De gemeente Westland was ook een hele prettige gemeente om mee samen te werken. Ze dachten echt met ons mee.”

Dit artikel is ook verschenen in BOVAGkrant 4, mei 2019
Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring