Denk tijdig na over een overname of verkoop van je bedrijf. Dat is het advies van Albert van Rijn van Autobedrijf Van Rijn in Mijdrecht. Tien jaar geleden kwam zijn zoon Dennis in het bedrijf, op 1 januari 2019 was de overname een feit. Dat dit soepel is verlopen, is mede te danken aan de relatief lange aanloop.
Terug

Overname? Onderneem tijdig actie!

Ondernemerschap
Leestijd: 6 min

Denk tijdig na over een overname of verkoop van je bedrijf. Dat is het advies van Albert van Rijn van Autobedrijf Van Rijn in Mijdrecht. Tien jaar geleden kwam zijn zoon Dennis in het bedrijf, op 1 januari 2019 was de overname een feit. Dat dit soepel is verlopen, is mede te danken aan de relatief lange aanloop. 

En, hoe bevalt het als nieuwe eigenaar én als pensionado?

Albert: “Nou, pensioen? Nee, hoor. Ik ben hier nog bijna iedere dag. Ik heb alleen wat meer tijd voor het motorrijden, mijn hobby.” 
Dennis: “Het voelt goed, al is het zo nu en dan nog best even wennen. Nu vertel ik mijn vader wat die kan doen, vroeger was het precies andersom. En ja, ik heb zo mijn eigen manieren van hoe ik het aanpak.” 

De overname was op 1 januari 2019 een feit. Hoe is het proces naar die datum toe verlopen?

Dennis: “Ik zat altijd in de schadeherstel, maar pakweg tien jaar geleden vertelde ik mijn vader dat ik graag het bedrijf zou willen overnemen. Ik ben destijds in het bedrijf gestapt en langzaam hebben we toegewerkt naar de overname. Erg prettig, ook voor onze klanten. Ook zij hebben langzaam kunnen wennen aan het feit dat mijn vader een stapje terug deed ten gunste van mij.” 

Ondanks de goede voorbereiding is alles eind 2018 toch in een stroomversnelling gekomen.

Albert: “Mijn vrouw werd ernstig ziek, dat veranderde de situatie. We hebben toen in nauw overleg met onze accountant ervoor gekozen om de overname naar voren te halen.” 
Dennis: “Dat gaf de overname natuurlijk wel een andere lading. Het had eigenlijk een feestje moeten zijn, maar dat werd het niet.” 

Wat is er anders na de overname?

Dennis: “Om als bedrijf stappen vooruit te kunnen zetten is soms fris, nieuw bloed nodig. De autobranche verandert in hoog tempo en daarin moet je wel mee.”    
Albert: “De branche verandert niet alleen, de klant ook. Dennis is thuis in de sociale media, ik helemaal niet. Het is belangrijk om die communicatiekanalen te omarmen en in te zetten voor je bedrijf. Ook daarom is het goed dat Dennis nu aan het roer staat.”  
Dennis: “Met de komst van andere vormen van mobiliteit is het maar de vraag of je in het in toekomst redt met alleen service en onderhoud. Wij hebben ons daarom toegespitst op onder meer de bouw en het herstel van de carrosserie. En op het verlengen of inkorten van chassis.”  

Hebben jullie nog tips voor ondernemers die ook hun bedrijf over willen doen?

Dennis: “Laat de opvolger ook fouten maken. Je moet zo af en toe grof gezegd echt even op je bek gaan, daar leer je het meeste van. 
Albert: “Denk tijdig na over stoppen of doorgaan. Dat geeft echt een hoop rust.” 

Hulp bij ‘Stoppen of doorgaan’? 

Staat u voor een ingrijpende bedrijfskeuze? Download dan de brochure ‘Stoppen of doorgaan?’ op mijn.bovag.nl. Of kom naar een van de kennissessies die BOVAG dit jaar organiseert. Kijk voor data en locaties op mijn.bovag.nl/stoppenofdoorgaan

Dit artikel is verschenen in BOVAGkrant 03-2020
Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring