Terug

Van autodealer naar sportschool

Ondernemerschap dealerschap sportschoolketen
Leestijd: 10 min

Merkdealer Berry Leerentveld verkocht zijn Mazda- en KIA-dealerschappen en verhuurde zijn pand in Zwolle aan fitnessketen BigGym. Zijn kennis en kunde over de autobranche ging echter niet verloren, want nu is hij vestigingsmanager bij Auto Palace in Zwolle. Een mooi proces waarin realiteitszin, de juiste keuzes op het juiste moment en een beetje geluk met vastgoed een belangrijke rol spelen.

Kleine zelfstandige dealer

De toekomst van de ‘kleinere’ zelfstandige autodealer, hoe ziet die eruit? Volgens Berry Leerentveld is die eindig. Over vijf tot tien jaar is er geen ‘single point dealer’ meer. “Door de schaalvergroting, door de opkomst van private lease en door de elektrificatie van het wagenpark wordt het steeds moeilijker om als kleine zelfstandige dealer te overleven.” Het is een conclusie die ertoe leidde dat Berry in eerste instantie zijn dealerschap van Kia verkocht aan Van Mossel Automotive Groep. “Ik heb nog even alleen als Mazda-dealer geopereerd, totdat een collega-ondernemer van Freeroad in Zwolle interesse toonde. Ik heb toen ook dit dealerschap verkocht.” 

Geen zorgen meer

Een stap die hem best wat hoofdbrekens heeft gekost, erkent de voormalig ondernemer. “Het was een familiebedrijf, een zaak die al zeventig jaar bestond. Dan is zo’n stap niet makkelijk, echt niet. Maar ik heb diverse coachgesprekken gevoerd en daarin werd mij de vraag gesteld: wat wil je nu? Het werd duidelijk dat mijn toe­komst ergens anders lag en die acceptatie viel samen met het gegeven dat het bedrijf in de huidige vorm geen toekomst had.” Ondanks de hoofdbrekens, ondanks de vele overwegin­gen kijkt Berry tevreden terug op de stap die hij heeft gezet. “Ik ben goed terecht gekomen”, lacht Berry. Hij is nu vestigingsmanager bij Auto Palace in Zwolle (onderdeel van Auto Palace Groep, een van de grootste familie­bedrijven in de autobranche). “Freeroad wilde mij ook graag als bedrijfsleider behouden, maar dat heb ik niet gedaan. Dat is toch lastig: het was je eigen bedrijf en als een ander dan veranderingen doorvoert, dan is dat vaak moeilijk te accepteren. Nee, ik zit nu echt op mijn plek. Ik kan mijn ei kwijt, mijn kennis en kunde is van meerwaarde bij Auto Palace en ik heb niet de zorgen van het ondernemerschap.” 

header-image
“Het wordt steeds moeilijker om als kleine zelfstandige dealer te overleven”
Berry Leerentveld | Vestigingsmanager bij Auto Palace Groep in Zwolle

Sportschool

Het pand van Berry stond op een A-locatie, dichtbij de A28. Leegstand was onwenselijk, dus schakelde de ondernemer meteen een makelaar in die de regio goed kent. “Ik dacht, misschien is een groot occasioncenter geïnteresseerd. Of een sportschool. Dat laatste is het geworden. BigGym was er snel bij”, lacht Berry. 
BigGym is een snelgroeiende sportschoolketen, met momenteel zestien vestigingen in Nederland. Dat moeten er binnen afzienbare tijd vijftig worden, BigGym wil namelijk groeien met vijf tot acht vestigingen per jaar. “Onze zeventiende vestiging opent in oktober, in Den Haag. En nummer 18 en 19 zijn ook al getekend”, haast directeur Ali Güner van BigGym zich te zeggen. Hij is ambitieus. “We willen groeien en de panden van autobedrijven zijn uitermate geschikt. Veel vierkante meters, hoge plafonds en ruime en gratis parkeergelegenheid.” Daarbij, zo weet Güner, zijn veel autobedrijven de afgelopen jaren van de woonwijk naar de autoboulevard aan de rand van de stad getrokken. 

Ideale panden

“Autobedrijven zitten vaak in, voor ons, ideale panden. Groot, solitair gelegen, maar niet afgelegen. Aan hoofdwegen of belangrijke lokale wegen, grenzend aan of dicht bij woonbebouwing. Veel van de mensen die bij ons sporten, komen met de fiets of scooter. Goede bereikbaarheid is dus essentieel.” Benno Leemeijer van Glintrealestate zoekt voor BigGym de geschikte panden. “Wij zoeken panden van 2.000 tot 3.500 vierkante meter vooral de grote steden, in plaatsen met meer dan 65.000 inwoners.” Het blijkt dat garagebedrijven in veel gevallen voldoen aan de eisen van BigGym. “Zes van de in totaal zestien BigGym-vestiging nu is een voormalig autobedrijf. Qua ligging is er vaak een match, maar ook qua indeling.” Benno struint stad en land af voor de geschikte panden. “De grote panden in Nederland zijn geliefd, zeker de autobedrijven. Wij zijn niet altijd de enige die er aan tafel zitten. Projectontwikkelaars zien ook brood in die locaties.” 

Bestemming wijzigen

Berry werd het snel eens met BigGym over de verhuur van het pand. “Maar dan begint het pas, de vergunning moet namelijk worden gewijzigd. De bestemming van het pand moest namelijk niet langer meer auto, caravan en boot zijn, maar sportschool. Dat heeft behoorlijk veel tijd gekost, waarbij het belangrijk is om snel de juiste contacten te leggen binnen de gemeente.” Gelukkig voor BigGym waren Berry en zijn makelaar lokaal betrokken en wisten zij hun weg binnen de gemeente. “Anders had het langer geduurd, daarvan ben ik overtuigd”, blikt Berry terug. 

header-image
“We wille groeien en de panden van autobedrijven zijn uitermate geschikt”
Ali Güner | Directeur van BigGym

Investeren

Feitelijk was BigGym in de lead, zij hebben de vergunning aangevraagd bevestigt Güner. “Maar je trekt samen op, allebei hebben we er belang bij dat de bestemmingswijziging zo snel mogelijk wordt doorgevoerd.” Door het stroperige vergunningentraject heeft alles niet 14 maar 26 weken geduurd. “Wij hebben pas getekend toen de vergunning vanuit de gemeente onomkeerbaar was, uiteraard. Dat risico wil je namelijk niet lopen”, vertelt Berry. Hij moest het pand namelijk casco opleveren. “Daarin heb ik moeten investeren, bijvoorbeeld omdat de betonnen vloer opnieuw moest worden gestort en geëgaliseerd. Maar daar staat ook wat tegenover: BigGym huurt mijn pand voor minimaal tien jaar. Er zijn hele goede afspraken gemaakt, ik ben daar blij mee.” 

Moeilijke stap

Güner van BigGym bevestigt de lange huurtermijnen. En de goede afspraken. “Als wij aan tafel zitten, dan handelen we snel. Wij betalen een prima huursom, marktconform. Daarbij huurt BigGym het pand voor minimaal tien jaar, een lange termijn dus. Dat doen we bewust. Het geeft de verhuurder zekerheid en aan de andere kant maakt dit het voor ons ook mogelijk om te investeren in het pand. Want we gaan er echt flink doorheen, alles wordt aangepakt en omge­bouwd naar de normen van ons concept.” Berry knikt instemmend. “Mijn pand van 3.500 vierkante meter dateert uit 1980 en verkeert in goede staat. Zeker nu, als je ziet wat BigGym allemaal heeft gedaan. Fantastisch. Het is prachtig geworden, ik herken het bijna niet meer binnen. Het straalt kwaliteit uit.” Berry erkent desondanks dat de stap niet makkelijk was. “Ons familiebedrijf bestond al zó lang, dat doe je niet zomaar even van de hand. Maar realiteitszin is belangrijk, de omstandigheden voor kleinere ondernemers veranderen snel. Het was tijd om te schakelen. Dat is namelijk ook ondernemerschap: op het juiste moment de juiste keuzes maken. En ik ben blij dat ik het heb gedaan.”

header-image
BigGym zoekt nog meer panden

Zoekt u een huurder voor uw (leegstaande) dealerpand? En voldoet uw pand aan onderstaande uitgangspunten, neem dan contact op met Benno Leemeijer, Glintrealestate: 06 53 30 00 23, e-mail: benno.leemeijer@glintrealestate.com. 

BigGymzoekt nog meer panden
Zoekt u een huurder voor uw (leegstaande) dealerpand? En voldoet uw pand aan onderstaande uitgangspunten, neem dan contact op met Benno Leemeijer, Glintrealestate: 06 53 30 00 23, e-mail: benno.leemeijer@glintrealestate.com. 
•    Oppervlakte: 2.000-3.500 m2, eventueel over 2 verdiepingen (bg-1 of 1-2). In de grootste 4 steden is er enige speelruimte, waarbij oppervlaktes vanaf 1.500 m2 bespreekbaar zijn.
•    Steden: plaatsen met meer dan 65.000 inwoners; prioriteit: Amsterdam, Haarlem, Leiden, Utrecht, Hilversum,Amersfoort, Alphen aan den Rijn, Dordrecht, Breda, Den Bosch, Eindhoven, Helmond, Apeldoorn, Arnhem, Nijmegen, Almere.
•    Locatie: aan hoofdwegen, belangrijke lokale wegen, grenzend aan/dicht bij woonbebouwing. Geen afgelegen locatie.
•    Parkeren: voldoende eigen gratis plaatsen, minimaal 70 gewenst, gratis. Voor Amsterdam geldt een uitzondering.
 

Dit artikel is ook verschenen in BOVAGkrant 09-2019.
Fotografie: Marco Slot

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring