Buiten de cao en wetgeving rond personeelszaken, heeft ook jurisprudentie nog al eens invloed op hoe we de details van de wet moeten interpreteren. BOVAG speurt voortdurend naar juridische uitspraken die van invloed kunnen zijn op uw personeelsbeleid. Deze keer een uitspraak over het concurrentiebeding.
Terug

Jurisprudentie personeelszaken: Concurrentiebeding via mail geldig of niet?

Personeel
Leestijd: 6 min

Buiten de cao en wetgeving rond personeelszaken, heeft ook jurisprudentie nog al eens invloed op hoe we de details van de wet moeten interpreteren. BOVAG speurt voortdurend naar juridische uitspraken die van invloed kunnen zijn op uw personeelsbeleid. Deze keer een uitspraak over het concurrentiebeding. 

De kwestie

Per e-mail heeft een nieuwe medewerker ingestemd met zijn concept-arbeidsovereenkomst. Hoewel de overeenkomst nooit werd ondertekend, is deze toch geldig door het akkoord in de e-mail. Geldt dat dan ook voor het concurrentiebeding dat onderdeel uitmaakte van de arbeidsovereenkomst? 

De praktijkcase

Een nieuwe medewerker komt solliciteren en het bedrijf besluit deze persoon aan te nemen. Het bedrijf biedt per mail een concept-arbeidsovereenkomst aan. In dit document staat een concurrentiebeding. De aankomend medewerker reageert daarop per e-mail met: “Ik heb de overeenkomst nog een keer doorlopen en ik ben geen spannende zaken meer tegengekomen. Wat mij betreft morgen tekenen en proosten op een goede en succesvolle samenwerking.” 

De medewerker gaat aan de slag zonder uiteindelijk daadwerkelijk de overeenkomst te hebben ondertekend. De reactie van de medewerker op de e-mail plus het feit dat hij er werkt en daar salaris voor ontvangt, maakt de arbeidsovereenkomst geldig. 

Een aantal jaar later wordt de arbeidsovereenkomst beëindigd. De ex-werknemer besluit zijn eigen bedrijf te starten in dezelfde branche. Zijn voormalig werkgever is van mening dat de ex-werknemer hiermee in strijd handelt met het concurrentiebeding. De zaak komt voor bij de kantonrechter. 

De uitspraak

De kantonrechter erkent dat er sprake is van een arbeidsovereenkomst. De reactie op de mail was daarin voldoende. Plus de periode dat de werknemer daadwerkelijk aan de slag is gegaan en salaris heeft ontvangen. Voor een concurrentiebeding gelden echter nog aanvullende eisen. Een concurrentiebeding is namelijk pas geldig wanneer voldaan wordt aan het schriftelijkheidsvereiste. Hiervan is sprake wanneer: 

  • de arbeidsvoorwaarden als bijlage bij het ondertekende document waren gevoegd en daarnaar is verwezen in het ondertekende document 
  • óf wanneer de werknemer in het ondertekende document uitdrukkelijk verklaart dat hij instemt met het concurrentiebeding. 
Aan geen van beide bovenstaande eisen is in dit geval voldaan. Op basis daarvan oordeelt de rechter dat de ex-medewerker zich niet hoeft te houden aan het concurrentiebeding van zijn voormalig werkgever. 
 

De uitleg

In de mail met de concept-arbeidsovereenkomst waren geen arbeidsvoorwaarden toegevoegd. Daarmee is aan de eerste eis niet voldaan. Aangezien de arbeidsovereenkomst nooit is getekend, is ook niet voldaan aan de eis van uitdrukkelijke instemming van de ex-medewerker met het concurrentiebeding. Had hij hier in zijn e-mail naar verwezen en daarin nadrukkelijk akkoord gegeven op een concurrentie- en relatiebeding, dan hadden de zaken er mogelijk anders voor gestaan. Maar ook aan deze tweede eis is niet voldaan. De ex-medewerker mag daardoor gewoon van start met zijn eigen bedrijf in dezelfde branche.

 

Vragen?  

Heeft u vragen over het concurrentiebeding van een vertrekkende of nieuw aangenomen medewerker? Neem dan contact op met BOVAG Ledenadvies via (030) 659 53 00 of ledenadvies@bovag.nl

Digitaal ondertekenen


Steeds meer bedrijven kiezen ervoor om arbeidscontracten volledig digitaal te ondertekenen. Hiervoor zijn programma’s die de ondertekening kunnen goedkeuren en er tegelijkertijd voor kunnen zorgen dat de juiste bijlagen worden meegestuurd, gezien en akkoord bevonden. Deze manier van werken brengt meestal ook met zich mee dat de ondertekening volgens Europese richtlijnen plaatsvindt. Let op: met digitaal ondertekenen wordt niet bedoeld een ingescande handtekening, maar een ondertekening die wordt geverifieerd met bijvoorbeeld sms, identiteitsbewijs of DigiD.  

In juridisch opzicht staat een digitale handtekening inmiddels gelijk aan een handgeschreven handtekening mits deze ‘voldoende betrouwbaar’ is. Digitaal ondertekenen kan, zeker ook voor arbeidsovereenkomsten, tijd en administratieve lasten besparen. Mocht u overgaan op digitaal ondertekenen, laat u dat goed informeren en kies voor een geavanceerde (geverifieerde) oplossing voor de handtekening van zowel werkgever als werknemer. 

Dit artikel is eerder verschenen in BOVAGkrant 09-2022.
Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring