Wat hebben sport-, toneel- en brancheverenigingen met elkaar gemeen? Ze hebben het allemaal moeilijk. Jonge mensen hebben namelijk gemiddeld minder belangstelling om lid te worden, laat staan om bestuursfuncties te vervullen. Ze vinden verenigingen vaak stoffig, een bolwerk van oudere mannen. Is dat terecht? Twee jonge bestuursleden van BOVAG zien dat totaal anders. 
Terug

Jong, ondernemer en bestuurslid: hun frisse blik op de branche

Over BOVAGOndernemerschap
Leestijd: 7 min

Wat hebben sport-, toneel- en brancheverenigingen met elkaar gemeen? Ze hebben het allemaal moeilijk. Jonge mensen hebben namelijk gemiddeld minder belangstelling om lid te worden, laat staan om bestuursfuncties te vervullen. Ze vinden verenigingen vaak stoffig, een bolwerk van oudere mannen. Is dat terecht? Twee jonge bestuursleden van BOVAG zien dat totaal anders. 

Ik ben BOVAG-lid vanwege de herkenbaarheid en de normen en waarden van BOVAG”, zegt Harry Bartelds. “Voor alle advies en ondersteuning vanuit de vereniging en voor de contacten met andere ondernemers. Tijdens corona heeft BOVAG fantastisch werk geleverd.” Marco Oudshoorn: “Wij zijn een professioneel bedrijf en we vinden dat het BOVAG-lidmaatschap daarbij hoort. BOVAG zorgt voor zo hoog mogelijke kwaliteitsnormen voor onderhoud en reparatie. Het keurmerk is heel belangrijk voor ons.”  

“Als je ideeën hebt over hoe het verder moet, waag dan de sprong in het diepe en ga de uitdaging aan”
Harry Bartelds | Autoverzorging Nederland

Bijdragen 

Ook al ondernemen Bartelds en Oudshoorn in heel verschillende branches, één ding hebben ze gemeen: ze zijn de jongsten in het bestuur van de BOVAG-afdelingen waar zij lid van zijn. Oudshoorn stelde zich verkiesbaar omdat er weinig gegadigden waren. “Ik ben nog jong en hoef zeker niet vooraan te staan, maar de afdeling moet wel bestuurd worden. Ik ging erin met het idee dat ik veel kan leren, omdat de andere bestuursleden al lang in de branche zitten. Aan de andere kant kom ik wel echt uit een ander tijdperk dan de meeste leden van BOVAG Aanhangwagenbedrijven, dus in die zin kan ik zeker iets bijdragen.” Bartelds was eerder al bestuurslid bij FOCWA. Toen BOVAG de poetsbedrijven overnam en schaarde onder de afdeling Autowas- en Poetsbedrijven werd hij gevraagd voor het nieuwe bestuur. “Ik denk dat ik als jongere andere inzichten meebreng omdat ik nog maar kort ondernemer ben. Ik heb nog een praktische kijk vanuit mijn vroegere dienstverband. Natuurlijk heeft de oudere garde veel ervaring en inzicht, maar ik denk dat een juiste mix van beide het meeste oplevert. We kunnen veel van elkaar leren. Als jong bestuurslid leer ik heel veel van hoe zij met problematiek omgaan. Noem het leiderschap.”  

Lange adem 

De ambitie van Bartelds is eenduidig: hij wil zijn vak meer bekendheid geven. “Autowassen en poetsen hebben oppervlakkig gezien hetzelfde doel, namelijk een schone auto. Maar daar houdt de vergelijking ook wel op. Mensen en ook BOVAG-leden weten het poetsbedrijf nog lang niet goed genoeg te vinden. Daar werken we nu aan. Met de autowasbedrijven zijn veel mogelijkheden om gezamenlijk marketing te bedrijven.”  

Voor Oudshoorn heeft het thema veiligheid topprioriteit. “We zien heel veel aanhangwagens met gebreken. Die zijn eigenlijk niet veilig genoeg om de weg op te gaan. Dat zie ik als een mankement in de samenleving. Er moet echt een apk komen voor aanhangers. Dat is een project van lange adem, want er is een wetswijziging voor nodig en dan krijg je al snel te maken met verschillende geluiden.” 

“Als jonge ondernemer ben ik er heel erg bij gebaat om te sparren met medebestuursleden over hoe zij dingen zien”
Marco Oudshoorn | Ko van den Berg Aanhangwagens

Sprong 

Bartelds: “Ik vind het nog wel ingewikkeld hoe zo’n vereniging draait. Er zijn allerlei afdelingen die ergens mee bezig zijn en soms zijn er nog externe partijen betrokken. Niet iedereen zit even diep in elk onderwerp. In mijn eigen bedrijf kan ik alles direct regelen, bij BOVAG is het soms een meerjarenplan. Maar ik word er niet ongeduldig van: bestuurswerk is voor de langere termijn. Daarin verschilt het niet van ondernemerschap: je hebt visie nodig.”  

Zowel Bartelds als Oudshoorn zijn vooral enthousiast over hun bestuursfunctie. Oudshoorn: “Als jonge ondernemer ben ik er heel erg bij gebaat om te sparren met medebestuursleden over hoe zij dingen zien. Ik leer er ontzettend veel van. Bovendien heb ik veel mensen leren kennen en heb ik toegang tot veel kennis en ervaring van anderen. Dat geeft me soms een andere kijk op mijn gedachten, want tunnelvisie ligt op de loer.” Bartelds: “Als je je betrokken voelt bij de branche en je zet je ervoor in, dan helpt dat de branche verder. Elke vereniging heeft dat nodig. Als je ideeën hebt over hoe het verder moet, waag dan de sprong in het diepe en ga de uitdaging aan. Anders heb je over een paar jaar spijt dat je de kans hebt laten liggen.” 

Harry-Bartelds-250x250.jpgHarry Bartelds (28) - Autoverzorging Nederland, Emmeloord en Sneek 
“Als tiener maakte ik auto’s schoon in het leasebedrijf van mijn vader in Sneek, naast mijn studie Marketing & Communicatie. Al snel werd het meer dan een hobby. In 2017 startten we een locatie in Emmeloord. In 2018 nam ik het stokje over en kreeg het bedrijf de huidige naam. We bedienen zowel de particuliere als de zakelijke markt. Mijn doel is om autoverzorging de bekendheid te geven die het verdient.” Marco-Oudshoorn-250x250.jpgMarco Oudshoorn (30) - Ko van den Berg Aanhangwagens, Utrecht 
“Het bedrijf is 45 jaar geleden opgericht door Ko. Hij verkocht het in 2007, waarna het bergafwaarts ging. Ten tijde van het faillissement in 2014 was ik manager. Bij mij aan de keukentafel maakten Ko en ik plannen voor een doorstart, waarbij ik in enkele jaren de zaak van hem overnam. Inmiddels hebben we acht man in dienst en hebben we het razend druk. We bouwen en onderhouden vooral bouwgerelateerde aanhangers, maar ook boottrailers en caravans.” 

Dit artikel is verschenen in BOVAGkrant 05-06-2021.

Tekst: Sjoerd van der Linden, fotografie: Martin Rijpstra (Harry Bartelds) en Peter Arno Broer (Marco Oudshoorn).

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring