Terug

André Renses: "Ik maak de wereld graag een stukje mooier"

Ondernemerschap
Leestijd: 9 min

André Renses is een idealist en maakt de wereld graag mooier met mobili­teit als basis. Niet alleen met Renses E-Mobility, maar vooral met Cirqulus. In dit van duurzaamheid doordrenkte bedrijf vertelt hij over zijn toekomstdroom en bekent hij dat diezelfde toekomst hem een beetje somber stemt.

Renses E-mobility in Alkmaar is van oorsprong een familiebedrijf dat in 1943 start als autogarage. André Renses is de derde generatie die het bedrijf runt. Hij is in de eerste plaats ondernemer en altijd bezig met kansen. Hij heeft dan ook niet alleen het autobedrijf dat hij nu runt, maar bezit ook vastgoed. Vanuit zijn eigen idealisme zijn de initiatieven en plannen waarmee hij zich bezighoudt altijd gestoeld op duurzaamheid. 

Vanuit deze gedachte is hij zeven jaar geleden Cirqulus gestart; een showroom op steenworp afstand van Renses E-mobility. Cirqulus is een brandstore waar je zelf kunt zien en ervaren wat er allemaal mogelijk is als het om e-mobility en het opwekken van energie gaat. Je leert er met welke toepassingen dit mogelijk is en dit geldt zowel voor bedrijven als particulieren. Met Cirqulus hoopt André duurzaamheid een stukje begrijpelijker en tastbaarder te maken en wie een bezoek brengt aan het pand van Cirqulus, merkt dat meteen. Bij de ingang ligt een stapel Bill Gates-boeken; How to avoid a climate disaster (‘voor onze zakenrelaties’ zal André later verklaren). Bij iedere stap die je zet in het bedrijf kom je in aanraking met verschillende noviteiten die duurzaamheid uitstralen; hier is duidelijk over nagedacht. Er staan stoelen geproduceerd van oude koelkasten, er hangen lampen van gerecyclede dakpannen en cd’s en overal staan laadpalen, zonnepanelen en elektrische voertuigen.

Concept denken

André is zichtbaar trots op zijn pand dat helemaal zelfvoorzienend is. “Onze focus op duurzaamheid begon zo’n beetje met de introductie van de Outlander Volvo V60 in 2013”, herinnert hij zich. “Vanuit daar gingen we al lerende verder met het uitproberen van duurzame toepassingen. Dit resulteerde in ons huidige concept van Cirqulus; opwekken, laden, rijden. Met deze kernwoorden presenteren wij onszelf en daar kun je onze producten en diensten aan linken.” Met de betrekking van het pand waar Cirqulus nu is gevestigd, werd het duurzaam ondernemen verder uitgebouwd. “We hebben hier honderd procent elektrische auto’s staan, we bieden fietsplannen, verkopen e-scooters, zonnepanelen en laadpalen. We hebben zelfs veranda’s en solar carports die stroom leveren, alles om mensen maar zo veel mogelijk zelfvoorzienend te maken. Hoe briljant zou het zijn als iedereen een zonnepaneeltje op z’n dak heeft en een eigen laadpaal voor de deur met daarbij een elektrische auto? Dan heb je als consument met niemand meer wat te maken”, vertelt hij enthousiast. “Dat is mijn ideale toekomstbeeld.”

“Uitproberen resulteerde in ons huidige concept; opwekken, laden, rijden”
André Renses | Cirqulus

Frustratie

Maar zo makkelijk als André het nu schetst, gaat het helaas niet. Zijn idealisme zit hem soms behoorlijk in de weg. “De lobby voor de fossiele brandstof is natuurlijk enorm sterk”, verzucht hij. “In de media is er iedere week wel een negatief artikel over elektrisch rijden te vinden. En daar kan ik licht gefrustreerd van raken, ja. Je wilt je klanten vertellen dat elektrisch rijden niet alleen beter is voor het milieu, maar dat het je ook veel geld in de maand scheelt. Soms denk ik wel; waar doen we het allemaal voor? Maar dan weet ik ook dat we op de middellange termijn een goede keuze maken. ‘Short term paying is long term gain’, daar houd ik mij aan vast als ondernemer. Maar het is toch wel bizar dat we in 2019 met elektrisch rijden verder waren dan dat we nu zijn. Dat je in plaats van stappen vooruit, juist stappen terug doet. Ik kijk wat dat betreft echt uit naar 2030, wat een omslagpunt wordt.”

Tot die tijd zit André niet stil, want zijn ondernemersbloed blijft stromen. Onlangs kocht hij de site verduurzamen.nl, een platform dat eind dit jaar live gaat en waar je onder andere alle producten kunt kopen die nu in de Cirqulus-showroom staan. “Die site is alles wat wij als merk willen uitdragen. Daarmee hebben we niet alleen mobiliteit gecoverd, maar ook een stuk levensstijl. Er worden daar straks b-producten verkocht die out of fashion zijn of die geen eigenaar meer hebben. Ze zijn geproduceerd, hebben in een winkel gelegen of ze zijn niet populair gebleken. Bij ons krijgen ze een kans op een nieuw onderkomen. Automobiliteit zal altijd een liefde blijven, mits duurzaam, maar het is niet meer onze hoofdmoot in deze weerbarstige markt.”

Overgeven aan energie

Zelf levert het bedrijf niet alleen de hulpmiddelen voor het opwekken van stroom aan particulieren, bovenop hun eigen pand liggen uiteraard ook zonnepanelen. Hiermee kunnen ze in theorie de stroom voor maar liefst 180 huishoudens verzorgen. De energie wordt gebruikt voor hun eigen panden en voor de laadpalen aan de weg waar onder andere taxibedrijven en particulieren hun vehicle kunnen laden. “Op dit moment zijn de zonnepanelen die we verkopen ons populairste product. Misschien omdat mensen zich nu langzaam realiseren dat ze daarmee hun stookkosten omlaag kunnen brengen? Wij wekken hier zelf zo veel stroom op, dat we op zonnige dagen soms zelfs met een overschot zitten. Hoe het precies werkt met het opwekken en uitstromen van energie, daar moet je niet te lang over willen nadenken, dat is een complex proces. Je moet je er gewoon aan overgeven, want het is zeer ongrijpbaar. Wie er toch meer over wil weten, is altijd welkom in de Cirqulus-showroom waar medewerkers voorbijrazen op segways, waar je een kweekbak voor groente en fruit kunt kopen en waar infraroodverwarming boven ieder bureau hangt. De showroom maakt het zo een beetje meer visueel en wie weet geeft dat net een zetje in de juiste richting.”

Tips

1.           Zie verduurzamen als een levensstijl. Uiteindelijk levert het je niet alleen financieel voordeel op, maar wordt het je tweede natuur.

2.           Wacht niet te lang met de eerste stap, begin desnoods klein. Bijvoorbeeld met het scheiden van bedrijfsafval.

3.           Richt je op de positieve berichtgeving rond verduurzaming. Dit helpt je met het krijgen van de juiste ‘state of mind’.

Dit artikel is verschenen in de BOVAGkrant 2023-05. 

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring